Početna Grad Zagreb Grad Zagreb predstavio projekt revitalizacije Donjeg grada

Grad Zagreb predstavio projekt revitalizacije Donjeg grada

1724
0
grad Zagreb
Foto: Saša Zinaja

Grad Zagreb prošlog je tjedna pred zastupnicima Skupštine Grada Zagreba predstavio rezultate i buduće aktivnosti prve faze projekta “Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada“, piše na službenim stranicama Grada Zagreba.

Dugoročni ciljevi projekta uključuju obnovu 10% zgrada na području Donjeg grada do 2020. godine te 30% do 2030. godine, ali također i proširenje programa na cjelokupno područje Grada Zagreba.

Iz Grada podsjećaju kako je u tu svrhu predviđena uspostava trajnog i sveobuhvatnog financijskog mehanizma u obliku “revolving” fonda pod nazivom “Fond za razvoj Grada Zagreba – FORA”, a također i uspostava gradske ESCO tvrtke, a što je u planu do sredine 2016. godine.

Pokretanje investicija

Projekt je pokrenut u ožujku 2014. godine, a do sada su izvršene pripremne aktivnosti za pokretanje investicija. Pripremu je proveo stručni tim pod koordinacijom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, kojoj je Grad Zagreb jedan od osnivača, a uključeni su bili i suradnici iz više gradskih ureda, stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb, Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, tvrtke Arhivanalitika te pravni stručnjaci iz nekoliko odvjetničkih ureda.

Na temelju rezultata pripremnih aktivnosti tijekom 2015. godine planirano je pokretanje obnove zgrada u sklopu dva pilot bloka i to:

  • – Pilot blok Medulićeva – Klaićeva – Kačićeva – Prilaz Gj. Deželića,
  • – Pilot blok Cesarčeva – Vlaška – Bakačeva

Zapuštenost gradske jezgre

Pokretanjem projekta “Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada”, Grad Zagreb svrstao se uz bok većini europskih metropola koje također provode slične programe, a suradnju na projektu i podršku najavili su Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) te Europska investicijska banka (EIB).

Projekt je odgovor Grada Zagreba na vidljivi problem zapuštenosti gradske jezgre (stare instalacije, loše stanje vanjskih ovojnica i drvenarije, neuređeni zajednički prostori – tavani, podrumi, stubišta) uslijed čega pada potražnja za stambenim prostorom, a vrijednost mu opetovano pada, navodi se u obavijesti press službe Grada Zagreba.