Početna Izbor Godinu dana ZGRADOnačelnik.hr-a

Godinu dana ZGRADOnačelnik.hr-a

Prije godinu dana, 14. rujna 2020. godine startao je ZGRADOnačelnik.hr – prvi edukativno-savjetodavno-informativni servis za sve suvlasnike u Hrvatskoj.

ZGRADOnačelnik.hr krenuo je kao potreba nekolicine entuzijasta da na jednome mjestu pokušaju prikupiti sve informacije koje su ključne za jednu zgradu i na taj način riješe vlastite probleme. A nevjerojatna je količina problema u zgradama – neplaćanje pričuve, loše održavanje, ‘susjedi iz pakla’, tko i kako odlučuje, vodomjeri, preskupi majstori, neodgovorni upravitelji, predstavnici suvlasnika i suvlasnici, neriješeni vlasnički odnosi, nerazumijevanje zakona i propisa te prava i obveza…

No, iako je krenulo kao hobi, ZGRADOnačelnik.hr postao je centralno mjesto za sve suvlasnike u Hrvatskoj.

U posljednjih godinu dana o problemima zgrada sve češće se piše – od problema u obnovi nakon potresa, starih i neodržavanih zgrada do energetske obnove zgrada. Upravo sve te teme i probleme podijelili smo po rubrikama Savjeti Obnova nakon potresa, a tu su naravno i svima korisne Servisne informacije, ali i aktualne Vijesti. U rubrici Financiranje, osim osiguranja i kreditiranja, posebeno ističemo podrubriku projekti i natječaji gdje se mogu pronaći različiti javni pozivi, natječaji i projekti te načini sufinanciranja za stambene zgrade, stanove i obiteljske kuće, i to podijeljeni po županijama.

Posebno smo ponosni na jedinstvenu emisiju ZGRADOnačelnik! koju smo pokrenuli s poslovni.fm, prvim poslovnim internet i podcast radijom i istoimenim portalom. Emisija u svojih 30 minuta želi prikazati kako zgrada zapravo funkcionira atipično dioničko društvo gdje dioničari – suvlasnici – imaju jasna prava i obaveze koje su zanemarene kao i nejasne načine donošenja odluka. Ova emisija govori o ‘zgradi d.d.’.

Predstavnici suvlasnika

Od prvih ideja i ekipe koja je lansirala ZGRADOnačelnik.hr u internetska prostranstva, 365 dana kasnije ova se zajednica proširila na desetke tisuća čitatelja diljem Hrvatske, tri i pol tisuće pratitelja na Facebooku i gotovo pet tisuća članova Facebook grupe Predstavnici suvlasnika.

Ta mala velika zajednica izvor je informacija o glavnim problemima s kojima se predstavnici suvlasnika i sami suvlasnici svakodnevno susreću. Svojim nesebičnim djelovanjem u grupi Predstavnici suvlasnika, članovi pomažu jedni drugima u rješavanju problema s kojima se susreću te motiviraju jedni druge za promjene u svojim zgradama.

Osim toga u grupi je veliki broj vrlo aktivnih pojedinaca koji su uvelike pridonijeli ovoj savjetodavnoj platformi pišući tekstove o svojim iskustvima. Nećemo zaboraviti ni druge prijateljske grupe na društvenim mrežama i forume kroz koje ZGRADOnačelnik.hr sudjeluje u informiranju i educiranju, uz nesebičnu podršku njihovih administratora. Zahvaljujući svima njima u rubrici Komentari i mišljenja podijelili su svoje viđenje određenih problema i kako bi ih se na najbolji način moglo riješiti – od energetske obnove zgrada, ugradnje fotonaponskih ćelija, izgradnje montažne kuće uz ‘APN kredit’, obnovi nakon potresa pa sve do prijedloga promjene zakona i pravilnika itd.

Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a nastavit će i dalje informirati suvlasnike o svim aktualnostima, pravima i obvezama, te se truditi za bolje stanje u hrvatskim zgradama, pomažući savjetodavnim tekstovima svakome suvlasniku u zgradi i vlasniku nekretnine kako da riješi svoj problem.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se jave sa svojim iskustvima i pričama na [email protected]

I pratite ZGRADOnačelnik.hr i na društvenim mrežama

Hvala svima koji su do sada podržavali rad ZGRADOnačelnik.hr-a, udrugama, institucijama, medijima, partnerima i, naravno, čitateljima.

Za svaku zgradu u vašem gradu – ZGRADOnačelnik.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here