Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Glumac Božidar Orešković pronađen obješen u šumi

Glumac Božidar Orešković pronađen obješen u šumi

532
0

Božidar Orešković, hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac, pronađen je obješen u u subotu oko 14 sati. Njegovo tijelo pronašla je Gorska služba spašavanja u šumi pokraj Velike Gorice jer je za njime bila organizirana potraga.

Brojni poštovatelji pamtit će ga kao izuzetnog glumca, doajena Hrvatskog narodnog kazališta. Nakon odlaska u mirovinu igrao je u domaćim sapunicama. Među posljednjim ulogama bile su u serijama “Dobre namjere”, “Ponos Ratkajevih” i “Sve će biti dobro”. Pamtit će se i po životopisnim likovima u filmovima: Živi i mrtvi, Crveno i crno, Konjanik, Kraljica noći, Tri jablana, Izdaja…

Od uloga u matičnom kazalištu izdvajaju se Otelo u Shakespeareovoj tragediji, Garcin Sartreovoj drami “Iza zatvorenih vrata”.

Božidar Orešković također je autor romana “Sedmi dan”, a 2009. praizvedena mu je u režiji Georgija Para komedija “Glasnogovornik”.

Rođen 21. kolovoza 1942. godine u Zagrebu. U mirovinu je otišao s 42 godine radnoga staža. Kako je tada rekao, nije imao razloga za slavlje pa je odbio i domjenak koji su mu namjeravali prirediti kolege iz HNK. Njegovi kolege šokirani su tužnom viješću, a za 24 sata Žarko Radić, Oreškovićev kolega i prijatelj je izjavio: “Pitao sam se kako je to moguće. Još tražim odgovore zašto i kako se to dogodilo”.

Uzroci smrti bit će poznati nakon obdukcije, a prema prvim informacijama vjerojatno je riječ o samoubojstvu.