Početna Događanja Glas kroz mudrost tijela -istraživačka radionica glasa i pokreta

Glas kroz mudrost tijela -istraživačka radionica glasa i pokreta

Naš um, naše tijelo i naš glas su povezani.

Glas proizlazi iz tijela, a ono je knjiga naših emocija i trauma.

Vrlo je mudro, pamti i pokazuje ono što jest.

Kao što je rekla Martha Graham „Pokret nikad ne laže. On je barometar koji svima koji ga znaju čitati, govori kakvo je stanje u duši osobe koja se kreće“.

Isto tako, tijelo je jedan od oblika manifestacije naše podsvijesti.

U njoj su pohranjene naše zaboravljene misli koje su nekad bile svjesne. Bile su naša sadašnjost i uzimali smo ih kao istine te smo se po njima ponašali/e i osjećali/e određene emocije, bilo lake ili teške. Obzirom na naše misli, a onda i emocije i ponašanje, naše tijelo i njegovi dijelovi zauzimaju određene pozicije i ako smo im izloženi duže vrijeme te pozicije na razini mišića postaju trajne. Ako smo izloženi npr. teškim emocijama, s vremenom dijelovi našeg tijela će postati zgrčeni, posebice ako te iste emocije ne izražavamo, već potiskujemo, pa zbog disbalansa, tijelo će nas s vremenom početi boljeti. Dakle naša zaboravljena iskustva, misli, emocije ulaze u našu podsvijest i postaju naši podsvjesni programi koji se na van manifestiraju kroz:

  • posturu i kretanje tijela,
  • bolove i bolesti,
  • projekcije i zrcaljenje,
  • transfere,
  • snove.

Srećom, kako naša psiha utječe na naše tijelo, tako se i kroz tijelo može utjecati na psihu te kroz pokret i glas oslobađati, izražavati zarobljene emocije.

Moglo bi se reći da je pjevanje misaona radnja te je jedan od 3 bitna faktora

energetski faktor  koji se odnosi na ukupan angažman tijela na proizvodnju zvuka. To se odnosi na mišićnu potporu dišnog mehanizma, na količinu isporučenog zraka i pritiska na glasnice i njihovu otpornost na taj pritisak.

Dakle da bismo glas pravilno upotrebljavali, bitno je čitavo tijelo, a prvenstveno, uz bazičnu potrebu dobrog zdravlja, njegova postura.

Kad:
01. prosinca – 03. prosinca 2017.
(petak 01. 12. od 18h do cca 21h,
subota 02. 12. od 10h do cca 16h,
nedjelja 03. 12. od 10h do cca 16h + 1h refleksija)
Gdje:
MM centar – Studentski centar u Zagrebu, Savska cesta 25
Radionica je besplatna
Informacije i prijave s vašim kratkim motivacijskim pismom i kontaktima šaljite na [email protected] najkasnije do 29.studenog u ponoć

Napomena za polaznike/ce:

  1. Odjenuti meku, udobnu, rastezljivu odjeću.
  2. Uzeti sa sobom onoliko knjiga koliko vam je potrebno za pod glavu

– Upustvo mjerenja visine knjiga za pod glavu:

Stanemo ravno uza zid i vidimo koliko nam je glava udaljena od zida te prema tome odredimo visinu knjiga koje će nam služiti za stavljanje pod glavu dok ležimo na podu kako bi nam glava samo lagano išla prema naprijed te se na taj način lagano produljila kralježnica (debljina cca 3 prsta).

  1. Ponijeti bilježnicu i olovku.

Općeniti pristup

Na ovoj radionici polaznici/e će imati mogućnost istraživati i otkrivati putove i istine vlastitog tijela te nalaziti tokove svog glasa kroz tijelo i pokret.

Upotrebljavat ćemo rad s iscjeljujućom energijom pomoću koje utječemo na našu podsvijest, a samim time i na naše tijelo i glas, igrat ćemo se i eksperimentirati, ali i raditi na tehnikalijama.

Suistraživat ćemo i, što je bitno, dijeliti iskustva verbalno.

Ne treba prethodno znanje ni iz plesa ni iz pjevanja.

Uživamo u slobodi, učenju i istraživanju!

Svatko treba isprobati i vidjeti kroz vlastito iskustvo što i da li nešto funkcionira za nju/njega jer svi smo različiti.

U svakom trenutku ako netko osjeća da mu/joj nešto nije ugodno raditi ili ne želi,ne treba to raditi. Trebamo biti nježni prema sebi i slušati sebe tj. svoj unutarnji impuls.

Isto tako, kao što imamo slobodu, tako imamo i odgovornost vlastitih izbora. Sve što radimo, radimo za sebe. Odgovornost je na svakom/oj polazniku/ci da poštuje svoje i tuđe granice i da svi/e paze jedni na druge.

Radit će se u manjoj grupi od 6 do 8 osoba.

Na radionicu se mogu prijaviti muškarci i žene stariji od 18 godina.

Radionica se održava kao praksa iz kreativnog rada u sklopu 1. godine edukacije iz Psihoterapije plesom i pokretom pri Centru „Terpsichore“.

Alena Orović – autorica i voditeljica radionice – multimedijska umjetnica i kostimografkinja, edukantica 1. godine Psihoterapije plesom i pokretom (Centar Terpsichore, Zagreb). Magistrirala dizajn i projektiranje odjeće (TTF,Zagreb), završila Mirovne studije (Centar za Mirovne studije, Zagreb).

Članica HDDa i ULUPUHa te predsjednica Udruge za realizaciju i promicanje umjetnosti multiAKT.

Pohađala brojne radionice glasa i pokreta pod vodstvom Ang Gey Pin, Anne-Marie Blink,Nicolette Valenta, Ive Korbar, Carol Cass, Dr. Harriet Anderson, Irene Tomažin,Georgie Dias, Alix Soulié, Guillerma Rozenthulera, Ane Sofrenović idr.

Istražuje i radi na glasu i pokretu kroz samostalni rad, pjevanje i dodatne edukacije.

Kao primjer, njen pristup vokalno-kinestetičkom izričaju jako se dobro ocrtava u glazbenom uratku „Dinge Linge“ jednokratnog glazbenog projekta Tanka koža

 

Marija Mitić – asistentica radionice – doktorica po struci, diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Nišu gdje je i stažirala na Klinici za zaštitu mentalnog zdravlja.

Trenutno je na doktorskim studijima “Mentalno zdravlje i bihevioralna medicina” na Medicinskom Univerzitetu u Beču te na drugoj godini edukacije iz terapije plesom i pokretom pri Centru “Terpsichore“ u Zagrebu.

Kroz svoju praksu prolazi obuku te primjenjuje dramske i kreativne tehnike u radu sa ranjivim grupama i volonterima. Bavi se jogom od 2012. godine te je radila kao pomoćna instruktorica. Aktivno pleše “Ples 5 ritmova” i “Open floor” (metode svjesnog plesa i pokreta).

Izučava veze između ljudske fiziologije i psihičkih fenomena.

Vodi se uvjerenjem i vizijom da je ljudsko tijelo inherentni izvor resursa i da je kao takvo nezaobilazno kako u terapijskom tako i u kreativnom radu i samorazvoju svake individue.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here