Početna Moj Zagreb Novosti Francuski krotitelji vjetra u lipnju u Zagrebu!

Francuski krotitelji vjetra u lipnju u Zagrebu! [FOTO]

843
0

Foto: PRESSPolovicom lipnja na zagrebačkom će se Festivalu novog cirkusa predstaviti slavna francuska skupina – Compagnie Non Nova.

Možda i najekskluzivnije gostovanje rođendanskog izdanja  ove manifestacije, koja već cijelo desetljeće u zagrebačka kazališta dovodi progresivne suvremene cirkuske programe, uključit će dvije predstave u kojima glavnu ulogu, vjerovali ili ne, tumači vjetar. U Zagrebačkom kazalištu mladih 15. i 16. lipnja domaća će publika moći vidjeti „VORTEX“ (Vrtlog) i „L’après-midi d’un foehn” (Poslijepodne jednog fena).

Foto: PRESS

Iza obiju predstava, kao i umjetničkog koncepta koji na novožonglersku scenu donosi ova revolucionarna francuska skupina, stoji njezina kreativna voditeljica, transrodna umjetnica Phia Ménard. Bit će ovo njezino treće pojavljivanje u Zagrebu, nakon što je 2007., tada još kao Philippe, sudjelovala u žonglerskoj predstavi-predavanju „Jongleur pas confondre“ te nakon što je na jednodnevnom festivalskom izdanju 2010. prihvatila presedansko jednokratno gostovanje svojeg kompleksnog projekta „P.P.P.“ koji je uključivao tonu leda na pozornici.

Žongliranje takozvanim nežonglirivim predmetima kao što su kaktusi ili led, a potom i predmetima koji su teško uhvatljivi i simboliziraju konstantnu transformaciju (usporedivu s transrodnim životnim putovanjem umjetnice), dovelo je Compagnie Non Nova do serije predstava u kojima umjetnici žongliraju – vjetrom. Ili vjetar žonglira njima.

Foto: PRESS

„L’après-midi d’un foehn” namijenjen je najširoj publici, pa i djeci, dok se “VORTEX” u kojem glumi i sama autorica preporučuje gledateljima starijima od 15 godina. Iako će se u dva dana izvesti ukupno pet izvedbi ovih dviju predstava, one igraju pred malim okruglim gledalištem posebno izgrađenim za scenu na kojoj vjetar preuzima kontrolu.

Foto: PRESS

Broj ulaznica je ograničen, a njihova cijena je 50 i 100 kuna. Ulaznice su dostupne na blagajni ZKM-a, putem sustava ulaznice.hr, kao i putem bankovnih uplata na račun organizatora (upute na www.cirkus.hr).

Foto: PRESS

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstava kulture i Turističke zajednice grada Zagreba. Gostovanje Compagnie Non Nova  pomogao je i Francuski institut, a djelovanje Male performerske scene u 2014. godini podržava i zaklada Kultura nova.