Početna ZG vodič Kultura (vodič) Lika u Zagrebu

[FOTO]Lika u Zagrebu

Povodom Međunarodnog dana poduzetnica, a u sklopu projekta SEE WoRD – Žene Jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj, jučer su u Hrvatskoj kući – Materina priča predstavljene hrvatske izvorne rukotvorine iz Like s ciljem promicanja ličke kulture. Posjetitelji su mogli upoznati cjelokupnu ličku kulturu na jednom mjestu u Zagrebu – od slika, hrane, pjesama, nošnji, pa sve do tradicionalnih načina tkanja.

Pred stotinjak uzvanika, a u prostoru ispunjenom ličkom materijalnom i nematerijalnom baštinom, održana je modna revija s tradicionalnim starim, ali nosivim nošnjama, torbama i nakitom iz Like. Revijom se željelo ukazati i na važnost i iskoristivost vune koja se često baca, a glavni motivi bili su rombovi i križići. Održane su tri revije – prva Dragice Rogić, druga Elizabete Božičević koja je uzvanicima približila nakit i torbe s tradicionalnim ličkim motivima, a treća revija prikazivala je nošnje inspirirane gradom Sinjem i Sinjskom alkom. Reviju je nosilo desetak modela, među kojima i Tina Katanić.

Za glazbeni dio programa pobrinulo se Folklorno društvo Otočac obučeno u tradicionalnu ličku nošnju izvodeći neke od najpoznatijih ličkih pjesama stihova “Ustaj, mala zora sviće, nahrani piliće” i “Pregazit ću Kapelu, ličku goru zelenu, poljubit ću curu garavu”.

U sklopu jučerašnjeg predstavljanja hrvatskih rukotvorina s područja Like, a uoči putovanja izložbe u Ameriku, gostovala je i američka novinarka, dobitnica Grammyja za dokumentarni film “WOW! Croatia”, Ashley Colburn.

– Proputovala sam veliki dio Hrvatske, od Zagreba do Dubrovnika i oduševljena sam vašom zemljom i velikim bogatsvom koje Hrvatska ima za ponuditi, rekla je Ashley i dodala da je snimila sedam jednosatnih dokumentarnih epizoda o Hrvatskoj koje će se uskoro početi prikazivati na nacionalnoj televiziji, a potom se zahvalila na pletenoj vesti koju je dobila od organizatora.

Jednosatno predstavljanje je zatvorila etnodizajnerica Mina Petra, glavno lice Hrvatske kuće – Materina priča, koja se zahvalila svim prisutnima na dolasku.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here