Početna Vijesti Kultura FOTO: Otkrivena bista Zvonimiru Ljevakoviću

FOTO: Otkrivena bista Zvonimiru Ljevakoviću

1718
0

bista Zvonimira Ljevakovića (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Zvonimiru Ljevakoviću (Lipik, 1908. – Zagreb, 1981.), idejnom začetniku, utemeljitelju i prvom umjetničkom voditelju ansambla “Lado” otkrivena je bista u prostorijama našeg popularnog ansambla narodnih plesova i pjesama. Izradio ju je u bronci akademski kipar Tomislav Kršnjavi.

Kao vizionar, umjetnik i zaljubljenik u tradicijsku kulturu Ljevaković je prepoznao je potrebu da Hrvatska ima nacionalni profesionalni folklorni ansambl. Zahvaljujući njemu nisu se radile stilizacije nego se otkrivala i čuvala izvorna ljepota narodnog blaga. Prikupljao je građu narodne tradicijske baštine koju je umjetnički obradio i podredio zahtjevima scene. Kao umjetnički i duhovni vođa ansambl “Lado” je vodio dvadeset i četiri godine, do odlaska u mirovinu. Bio je njegov najuspješniji koreograf i autor mnogih folklorno-scenskih umjetničkih djela, čija se glazbena i koreografska rješenja zasnivaju na autentičnom izrazu i elementima hrvatske narodne umjetnosti.

Bista je planirana za vanjski prostor, park na Mažuranićevom trgu, ali prije godinu dana na 60. rođendan ansambla namjeru nije odobrilo zagrebačko Povjerenstvo za postavljanje spomenika. Ipak, u Ladu se nadaju kako će se pronaći način da se postavi u obližnji park. Želje jučer izrečene čuli su i predstavnici vlasti, Ivica Lovrić, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika i Srećko Šestan, ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture.

Inače rad Tomislava Kršnjavog pohvalio je povjesničar umjetnosti Milan Bešlić ocijenivši ga kao “mladog autora iz kojega progovara milenijsko kiparsko iskustvo”.

Ljevakovićeve borbe tako ne prestaju ni nakon smrti. U mirovinu je otišao ispijen gorčinom i izmoren nerazumijevanjima pa i u samome ansamblu, podsjetio je dirigent, glazbenik i skladatelj Božo Potočnik. No jasno je kako bez njega ne bi bilo ni hrvatske narodne umjetnosti na velikoj pozornici pa otud i potreba da mu se na simboličan način zahvalimo.

otkrivanje biste Zvonimiru Ljevakoviću u "Ladu" (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

[nggallery id=241]