Početna Izložbe Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke

Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke

1016
0

U petak, 30. siječnja, u sklopu Noći muzeja, u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je zanimljiva izložba naziva “Foto Tonka – Tajne ateliera društvene kroničarke”. Uz Galeriju KD, organizator izložbe je i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, a idejna inicijatorica, odnosno autorica je Lovorka Magaš Bilandžić, viša asistentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 foto tonka2A tko je Tonka?

Antonija Kulčar (1887. – 1971.), poznatija kao Tonka, jedna je od najznačajnijih hrvatskih fotografkinja, glavna kroničarka društvenog i kulturnog života međuratnog Zagreba, istaknuta portretistica ondašnje elite, fotografkinja kraljevske obitelji i vrsna umjetnica.

Kod Tonke sa 8 godina

Njezino ime desetljećima je bilo sinonim za kvalitetnu portretnu fotografiju te pri spomenu i danas izaziva nostalgiju s obzirom da se u mnogim obiteljskim ostavštinama nalaze portreti koji nose potpis poznatog ateliera Foto Tonka.

Iako su Tonkine fotografije bile uključene u sve velike, sintezne kulturološke izložbene projekte organizirane proteklih desetak godina (nerijetko kao dokumentarni materijal), o njoj se danas vrlo malo zna, nije joj posvećena niti jedna publikacija, a opus joj nije bio kritički obrađen i cjelovito prezentiran javnosti.

Tajne ateliera društvene kroničarke

Ova retrospektivna izložba ima i svoj “podnaslov “Tajne ateliera društvene kroničarke” i po prvi put prikazuje opus ove vrsne umjetnice, a većina predstavljenog materijala nikada nije bila izlagana. Postavom s više od 450 eksponata – originalnih fotografija, uvećanja, isječaka iz tiskovina i projekcija – nastoji dokinuti standardne oblike prezentiranja građe i stvoriti ambijent koji će posjetiteljima biti stimulativan za otkrivanje Tonkina opusa, ali i širokog dijapazona različitih aspekata međuratnog vremena.

Izložba je otvorena do 26. travnja. Više informacija moguće je pronaći na linku Foto Tonka