Početna Fotogalerija FOTO: Sjaj 265 Kerdićevih medalja

FOTO: Sjaj 265 Kerdićevih medalja

896
0

izložba Ive Kerdića u Modernoj galeriji (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)U povodu 130. obljetnice rođenja hrvatskoga svestranog kipara Ive Kerdića (1881.-1953.) u Modernoj galeriji otvorena je izložba medaljerskih ostvarenja na kojoj je i nekoliko njegovih vrijednih skulptura.

Riječ je o izložbi koja Kerdića predstavlja kao vrhunskog majstora oblikovanja sitne plastike čija se djela, medalje i skulpture čuvaju u fundusu Moderne galerije. Na izložbi možemo vidjeti 265 od 630 medalja koliko ih ima u fundusu.

Kvantitetom i kvalitetom te kronološkim rasponom od 1905. do 1951. godine ona najbolje prezentiraju raznovrsnu i respektabilnu djelatnost jednog od najvećih hrvatskih medaljera u prvoj polovici 20. stoljeća. Njegove spomenice su istodobno ljetopis dinamičnog društvenog života grada Zagreba toga vremena.

U Zbirci skulptura je sedam radova nastalih od 1912. do 1933. godine. Izloženo je remek-djelo Poljubac i dječji portret kćeri Vidice, minuciozno i ljupko izveden u mramoru. Tu su i prvenstveno brončane ženske figure salonskih dimenzija, tipične za umjetnikov skulptorski opus.

Autor postava i vizualnog identiteta izložbe je arhitekt Mario Beusan. Teško je ne složiti se s ravnateljicom Moderne galerije Biserkom Rauter-Plančić koja je istaknula kako je riječ o medaljama, plaketama i skulpturama koje redom odlikuju male dimenzije, ali i vrhunska umjetnička kvaliteta na kojoj se vidi širina tematskog i stilskog raspona Kerdićeva opusa.

Životni put medaljera

Kerdićeva medalja (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Medaljer i kipar Ivo Kerdić rođen je 1881. u Davoru u Slavoniji. Završio je Kraljevsku zemaljsku obrtnu školu-odjel bravarstva u Zagrebu 1899. godine. Kratko je boravio u Parizu gdje radi u ljevaonici umjetnina Maison Moderne. Od 1902. godine živi u Beču gdje radi u više tvorničkih i umjetničkih radionica. Godine 1910. u Beču završava graversko- medaljersku školu pri Akademiji likovnih umjetnosti kod profesora Rudolfa Marschalla.

Na poziv Roberta Frangeša Mihanovića 1913. godine vraća se u Zagreb kao stručni učitelj i voditelj ljevaonice Kraljevske zemaljske obrtne škole (Akademija likovnih umjetnosti) da bi od 1927. godine radio kao profesor Akademije do umirovljenja 1947. godine. Umro je u Zagrebu 1953.

Ivo Kerdić samostalno je izlagao u Zagrebu 1919. godine i Londonu 1936. godine. Retrospektivne izložbe priređene su mu u zagrebačkoj Modernoj galeriji 1958. godine i Gliptoteci HAZU 1993 godine.

Sinoć otvorena Kerdićeva izložba u Modernoj galeriji može se razgledati do 26. lipnja.

[nggallery id=482]