Početna Vijesti Kultura FOTO: Bili smo na prvom Karnevalskom balu

FOTO: Bili smo na prvom Karnevalskom balu

829
0

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Jelena Pavičić Vukičević (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Dok su se na prilazima prema Gornjem gradu i Markovom trgu obračunavali prosvjednici i policija u palaču Dverce pristizali su sinoć organizatori i uzvanici prvog Karnevalskog bala s kojim je započeo Zagrebački karneval. Predaja ključa grada kao simbola gradske vlasti Kralju karnevala bila je dobra zabava, ali samo za odabrane goste dok za sve ostale program Zagrebačkog karnevala počinje danas.

Gradonačelnik Milan Bandić prilično ozbiljno je ustvrdio da dok jednome ne smrkne, drugome ne svane, no sinoćnjom feštom njemu se nije smrklo. Naprotiv, prosvjed nekoliko stotina metara dalje kao da je bio na drugom kraju svijeta, a Dverce je malo kada toliko ispunjeno smijehom.

Prvom Karnevalskom balu, ipak, puno toga nije išlo u prilog. Uzvanici, među kojima i veleposlanici 11 država nisu mogli doći vozilima do Katarininog trga jer je zbog prosvjeda policija blokirala prolaz Mesničkom ulicom pa je  alternativa bila parkiranje u garaži na Tuškancu i dolazak uspinjačom. Priredba je kasnila, a osoblje zaduženo za catering nosilo je hranu i piće doslovce u rukama.

predaja vlasti Kralju karnevala (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Za razliku od tmurne sadašnjosti ugođaj prošlih vremena mnogima se više svidio, kao i činjenica da se kostimi mogu posuditi u nekoj od institucija. Muzej grada Zagreba posebno se potrudio – njegovi djelatnici na bal došli kao povijesne ličnosti, od Bele IV do Ljudevita Gaja i Franje Josipa do dugovječne ZET-ove kondukterke i Micike iz kabarea Apolon. Gosti iz Zagrebu prijateljskih gradova također su se maskirali, a neki i podijeli pozivnice za svoje fašnike.

Naredna dva tjedna, dakle, možemo ludovati koliko želimo na lokaciji između velesajma i Bundeka. Markov trg i Gornji grad za to nisu predviđeni.

I Zagreb priprema svoj veliki karneval

[nggallery id=406]