Početna Fotogalerija FOTO: Otvoren Muzej Marton na Gornjem gradu

FOTO: Otvoren Muzej Marton na Gornjem gradu

1687
0

Muzej Marton u Zagrebu (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Nakon 8-godišnjeg stalnog postava u Samoboru, dio Muzeja Marton stigao je i u Zagreb u zgradu na Katarininom trgu 2 gdje je prije bila Galerija suvremene umjetnosti, a objekt je poznat i kao Kulmerova palača. Preseljenjem u Zagreb prostor muzeja se gotovo utrostručuje do skoro 400 četvornih metara.

Muzej posjeduje više od tisuću predmeta bečke manufakture porculana, u rasponu od ranog Du Paquier razdoblja do kraja bidermajera. Fundus pruža reprezentativan presjek kroz različite stilove i djela mnogih slavnih majstora pa će se dio vidjeti i u Zagrebu.

Također u Muzeju je i niz remek-djela ruskog porculana, namještaj, satovi, predmeti od srebra, najviše iz bidermajera, ali i iz razdoblja rokokoa i neoklasicizma, obojeno i dekorirano staklo iz prve polovice 19. stoljeća te porculan iz Sevresa, koji je u drugoj polovici 18. stoljeća bio najtraženiji i najskuplji porculan. Izlošci su prezentirani u historicističkim vitrinama koje je Muzeju Marton prošle godine darovao londonski muzej Victoria i Albert.

Veljko Marton, Jasen Mesić, Ivo Josipović i Milan Bandić (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Prostor Muzeja Marton useljenjem na prvi kat kuće Kulmerove palače nije samo povećan, nego je postao i dostupniji većem broju ljudi. U Samoboru su ga do sada posjećivali tek veliki zaljubljenici u umjetnost i umjetnički obrt slučajni namjernici. U prizemlju kuće je Muzej prekinutih veza, nekoliko koraka dalje Klovićevi dvori, s druge strane Hrvatski muzej naivne umjetnosti – susjedstvo kakvo bi svatko poželio.

Na otvorenju Muzeja Marton u Zagrebu bili su predsjednik Ivo Josipović, gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Jasen Mesić i mnogi drugi.

[nggallery id=432]