Početna Fotogalerija FOTO: Noć šimiša privukla u ZOO najmlađe

FOTO: Noć šimiša privukla u ZOO najmlađe

Spread the love

Noć šišmiša u Zoološkom vrtu (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Bez straha da će im posisati krv, najmlađi Zagrepčani pohrlili su sinoć u Zoološki vrt na Noć šišmiša. Doduše, bilo je i onih koji su pomislili kako će im se možda uplesti u kosu, ali ipak nisu odustali. Zagrebački zoo je tako još jednom postao mjesto zabave, edukacije i širenja svijesti o letećem sisavcu kojega je u prošlosti pratio loš glas. U posljednje vrijeme pojedine vrste su na rubu izumiranja i svjesniji smo nužnosti očuvanja šišmiša.

Legende i praznovjerne priče o šišmišima danas još služe samo za zabavu jer istina je potpuno drukčija – šišmiši su kukcojedi i pridonose prirodnoj ravnoteži. Primjerice, u jednoj noći šišmiš može pojesti 600 do 700 komaraca.  Osim toga, Hrvatska je i potpisnica europske konvencije Eurobats pa se štiti veoma visokim kaznama koje dosežu i do 200.000 kuna.

Noć šišmiša u Zoološkom vrtu (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Kako smo zemlja tranzita šišmiša prema toplijim krajevima, kod nas je evidentirano 35 vrsta od ukupno 45 koliko ih ima u Europi. U Dalmaciji znaju i prespavati zimu. Svi koji su se ikada sureli s njima u vlastitome domu znaju da zapravo su bezopasni, a jedino što ih može zbuniti jest naša panaika i umjetna rasvjeta.

Djeca se najmanje boje šišmiša, pokazala su i sinoć u Zoološkom vrtu odlično se zabavljajući uz program koji su im domaćini pripremili. A bilo je svega, od vještica i mađioničara do žonglera i raznih umjetnika, među kojima je bila i mlada pjevačica Žanamari Lalić.

FOTOGALERIJA: Noć šišmiša u Zoološkom vrtu

[nggallery id=177]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here