Početna ZG vodič Događaji Foto natječaj ‘Volim vjetar’ i izložba na Jarunu

Foto natječaj ‘Volim vjetar’ i izložba na Jarunu

1467
0

Foto: ShutterstockU petak, 15. ožujka otvoren je foto natječaj „Volim vjetar“ čije će se najbolje fotografije izložiti 15. lipnja na Jarunu, povodom Svjetskog dana vjetra.

Svjetski dan vjetra (Global Wind Day) je dan kada se obilježava ponovno otkrivanje vjetra, njegove snage i mogućnosti koje on posjeduje, a s kojima može promijeniti naš svijet i utjecati na naše živote.

Održava se diljem svijeta 15. lipnja, u organizaciji i uz podršku EWEA-e (The European Wind Energy Association – Europska asocijacija za vjetar) i GWEC-a (Global Wind Energy Council – Svjetsko vijeće za energiju vjetra), kada se ljude želi obrazovati o tome koliko je u sektoru obnovljivih izvora energije u svijetu već postignuto, te koliko pozitivno ovaj sektor utječe na ekonomiju i kvalitetu života.

Svjetski dan vjetra u Hrvatskoj održava se 15. lipnja na malom jezeru na Jarunu, kod prostorija Kluba jedrenja na dasci „Tri strijele“. Izložba slika zagrebačkih osnovnih škola na temu „Vjetar i val“, izložba deset najboljih fotografija sa foto natječaja „Volim vjetar“, regata i puštanje zmajeva, samo su neke od aktivnosti koje će se održati toga dana.

Osnovni cilj projekta „Festival vjetra“ je poticanje kreativnog i zdravog načina provođenja slobodnog vremena djece i mladih, od deset do 29 godina, kroz umjetnički slikarski i foto natječaj, edukaciju i poticanje ekološke svijesti kroz predavanja o obnovljivim izvorima energija, posebice energiji vjetra.

„Festival vjetra“ počinje otvaranjem slikarskog i foto natječaja, a traje do 15. lipnja, kada završava Svjetskim danom vjetra na kojem će se održati predavanja na temu vjetra i vjetroelektrana, regate te razne druge zanimljive aktivnosti za djecu, obitelji i sve zainteresirane.

Foto natječaj „Volim vjetar“ počinje 15. ožujka i traje do 31. svibnja.

U tom periodu možete poslati svoje fotografske radove inspirirane vjetrom, sudjelovati u natječaju i osvojiti kajak/kanu/rafting izlet po želji za dvije osobe, na donjem toku Mrežnice. Fotografije se šalju na e-mail [email protected] Primljene fotografije bit će objavljene u foto galeriji na Facebook stranici web portala Vjetroelektrane.com u posebnom albumu.

Najboljih deset radova bit će izloženi na Svjetskom danu vjetra 15. lipnja na malom Jarunskom jezeru.