Početna Izložbe Foto izložba o svakodnevici nigerijskog azilanta u Hrvatskoj

Foto izložba o svakodnevici nigerijskog azilanta u Hrvatskoj

Izložba Ane Mihalić u Galeriji Modulor
Spread the love

Nakon ciklusa tribina i dijaloških susreta, projekt “Azil u Hrvatskoj – zaštita ljudskosti” završava izložbom Ane Mihalić “Tu i Tamo” koja će 8. travnja u 19 sati biti otvorena u galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka.

Bilježeći svakodnevicu nigerijskog azilanta u Hrvatskoj Princea Walea Soniyikija, kao i njegova sjećanja na djetinjstvo, negdašnji život i izbjegličko iskustvo, Ana je u svojim fotografijama uspjela stvorila novu, vizualnu interpretaciju Princeova života i uspomena.

“Usporedno s fotografskim bilježenjem svakodnevice nigerijskog azilanta u Hrvatskoj, Princea Walea Soniyikija, bilježila sam i naše razgovore o njegovim sjećanjima na djetinjstvo i život u Africi, koji je bio prisiljen naglo ostaviti iza sebe. U radu ističem kako su iskustvene, nacionalne, kulturalne, socijalne, rodne i imaginativne razlike između Princea i mene, u pokušaju uživljavanja u njegov unutarnji svijet, velike”, opisuje autorica kako je pristupala projektu.

Izložba kao vizualna interpretacija života i uspomena

“Subjektivnom interpretacijom nastojim povezati našu slojevitost, ali i naglasiti naše različitosti, svjesna prepreka uživljavanja u njegov unutarnji svijet. Balansiranjem između Princeova dva svijeta – onog stvarnog, koji živi sada, i onog koji postoji kao njegova memorija, a koji mi prenosi isključivo kroz naučene riječi stranog jezika – stvaram novu, vizualnu interpretaciju njegovog života i uspomena. Promišljam vlastite reinterpretacije Princeovih uspomena, misli i stečenog znanja kao čežnju prepoznavanja u Drugome, propitujući istinitost i vrijednost prikazanog”, zaključuje.

Ana Mihalić rođena je 1987. u Zagrebu. Završila je dodiplomski studij snimanja i diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao prva magistrica umjetničke fotografije u Hrvatskoj. Sudjelovala je na nekoliko radionica iz snimanja i fotografije pod vodstvom renomiranih umjetnika, a nekoliko njezinih serija fotografija uvršteno je u stalni fundus Muzeja grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt.

Bila je finalistica fotografskog natječaja Photodays 2011. i osvojila nekoliko nagrada na natjecanjima poput “Young, Creative, Chevrolet” kao i na “Modnom ormaru”. Članica HDLU-a od 2014. godine, a ULUPUH-a od ove godine. Sudjelovala je u više od dvadeset grupnih izložbi, a samostalno je izlagala osam puta i to u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Samoboru.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here