Početna Moj Zagreb Novosti FOTO: AVON Šetnja za život

FOTO: AVON Šetnja za život

894
0

AVON Šetnja za životHumanitarna kampanja AVON Šetnja za život obilježena je središnjim događanjem na Cvjetnom trgu kojemu se odazvalo više od 300 sugrađana. Od Trga Petra Preradovića prošetali su do Tesline i Praške ulice, potom do Trga bana Jelačića i vratili se na Cvjetni.

Cilj je bio upozoriti javnost na važnost borbe protiv raka dojke te prikupiti sredstva za rad Udrugu SVE za NJU!, udruge koja okuplja žene oboljele od raka dojke, njihove obitelji i prijatelje. Program je vodila Barbara Kolar, Avonova ambasadorica i glasnogovornica akcije, a svojim sudjelovanjem podršku projektu pružili su građani i javne osobe – glumica Sanja Vejnović te voditelj i stilist Boris Kosmač.

Sredstva namijenjena Udruzi SVE za NJU! prikupljala su se prodajom Avonovih majica s natpisom IDEM, koje su služile kao ulaznica za Šetnju, i drugih proizvoda posebno dizajniranih za ovu kampanju.

– Željela bih još jednom zahvaliti svima koji su se pridružili AVON Šetnja za život čijom se organizacijom Hrvatska po prvi put pridružila Avonovoj globalnoj inicijativi s ciljem pomoći ženama u borbi protiv raka dojke i time poduprli ovu plemenitu namjeru. Avonovo podizanje svijesti o nužnosti pravovremene brige za zdravlje žena čini me ponosnom ambasadoricom- rekla je Barbara Kolar.

Naime, počevši od 20. godine života, svaka bi žena trebala barem jednom mjesečno sama pregledati dojke jer tako može otkriti promjene u žljezdanom tkivu. Također, se preporučuje i klinički pregled jednom godišnje. Mamografija se obavlja prema preporuci liječnika nakon 38. godine života. Stoga AVON Šetnja za život želi ukazati na nužnost redovitog pregleda ultrazvukom i mamografijom, kao i samopregleda dojki.

SVE za NJU!
Udruga SVE za NJU!, udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja djeluje u Hrvatskoj od 2008. godine. Osnovana je s ciljem pružanja informacijske, psihološke i logističke pomoći ženama oboljelima od raka dojke, kao i njihovim obiteljima. Prošle je godine Udruga otvorila Centar za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka u kojemu žene oboljele od bilo koje vrste raka i njihove obitelji mogu potražiti potrebnu psihološku pomoć.

– Točnost otkrivanja raka dojke doseže 98 posto izvođenjem ultrazvuka i mamografije za sve veličine tumora, dok je uspješno liječenje raka dojke moguće u više od 90 posto pacijentica ako se bolest otkrije na vrijeme. Stoga hvala Avonu na doprinosu osvještavanju javnosti o važnosti borbe protiv ove zloćudne bolesti i svima vama koji ste nas došli podržati- rekla je Ljiljana Vukota, potpredsjednica Udruge SVE za NJU!.

Avonova šetnja za borbu protiv raka dojke je najveća godišnja inicijativa za prikupljanje sredstava u okviru Avonove Zaklade za žene osnovane 1955. godine s ciljem poboljšanja i spašavanja života žena. Danas je Zaklada ponajprije posvećena borbi protiv raka dojke te borbi protiv nasilja nad ženama, kao i pružanju pomoći žrtvama prirodnih katastrofa. Sredstva za borbu protiv raka dojke u okviru djelovanja Avonove Zaklade za žene prikupljaju se AVON Šetnjom za život od 1998. u SAD-u te od 2005. u zemljama diljem svijeta. AVON Šetnju za život kompanija Avon prvi put ove godine organizira u Hrvatskoj.

AVON Šetnja za život

– Rak dojke je u Hrvatskoj, gdje svaka 11. žena oboli od ove bolesti, najčešći oblik raka, a i najčešće je dijagnosticiran oblik raka kod žena diljem svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke je uzrok 502.000 smrtnih slučajeva u svijetu svake godine. Iako je napredak vidljiv, potreba za podizanjem svijesti i prikupljanjem sredstava za borbu protiv raka dojke i dalje postoji. U Avonu smo uistinu ponosni što prikupljamo sredstva za ovu borbu u kojoj svatko može sudjelovati kupnjom posebno dizajniranih proizvoda iz Avonovog kataloga- rekla je Lucija Josipović, Avonova voditeljica odnosa s javnošću i oglašavanja za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

U okviru rada Avonove Zaklade za žene, od 1992. godine milijuni Avon Ladies su prodajom posebnih proizvoda prikupile gotovo 150 milijuna dolara za borbu protiv raka dojke i nasilja u obitelji te pružanje pomoći žrtvama prirodnih katastrofa, dok je Zaklada dosad donirala više od 800 milijuna dolara za poboljšanje ženskog zdravlja i sigurnosti žena diljem svijeta.

[nggallery id=520]