Početna Događanja Folklorni Ansambl “Ivan Goran Kovačić” prima nove članove

Folklorni Ansambl “Ivan Goran Kovačić” prima nove članove

959
0

Folklorni ansambl ”Ivan Goran Kovačić” osnovan je 1948. godine kao jedna od prvih sekcija istoimenog Studentskog kulturno umjetničkog društva (neprofitne kulturne institucije), a pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu. Ansambl u okviru Društva djeluje s ciljem očuvanja bogatstva kulturne raznolikosti hrvatske pučke i gradske tradicije. Generacije ”Goranovaca” su postepeno afirmirale vlastiti identitet u širokom polju hrvatske kulture, paralelno održavajući ljubav prema tamburaškoj svirci, plesu i pjesmi kao i nošnjama naših starih.

Identitet Ansambla kroz ove godine srastao je s identitetom Zagreba, posebice zagrebačke Opatovine, a već 65 godina ”Goranovci” su nezaobilazni akteri zagrebačkih urbanih legendi, ali i stvarnih događaja, a gotovo je nezamislivo da jedan Zagrepčanin ne zna za ”Goranovce s Opatovine”.

Vjeran poštovanju narodne svirke, pjesme i plesa, već od prvih dana postojanja, Ansambl je polako stvarao cjelovit opus koreografiranih hrvatskih plesova koji je plod rada naših istraživača folklorne tradicije diljem Hrvatske. Tako danas Goranovci izvode folklorne plesove i pjesme:

Zagorja, Prigorja, Posavine, Moslavine, Međimurja, Podravine, Turopolja, Slavonije, Baranje, Istre, Like, Dalmacije (splitski plesovi, korčulanski plesovi, dubrovački plesovi), Dalmatinske Zagore, bačkih Hrvata – Bunjevaca, mađarskih Hrvata, gradišćanskih Hrvata.

Ansambl je sa svojim repertoarom sudjelovao na brojnim smotrama folklora u Hrvatskoj, a predstavio se Hrvatima i strancima u većini zemalja Europe, zatim u SAD-u, Kini, Kanadi, Brazilu, Venezueli, Peruu, Novom Zelandu, Australiji i Izraelu.

Veliko bogatstvo ansambla, kojim se naročito ponosimo, predstavlja i 550 kompleta narodnih nošnji iz cijele Hrvatske, dijelom originalnih, a dijelom rekonstruiranih, od kojih se neke procjenjuju kao muzejska vrijednost. Ovaj bogati fond plod je, ponovno, dugogodišnjeg rada naših istraživača na terenu, gdje su brižljivo birani i otkupljivani dijelovi nošnji, a koje su potom generacije Goranovaca čuvale, održavale i obnavljale.

Folklorni Ansambl “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba prima nove članove (plesače, svirače) prema sljedećem rasporedu:
Termini:

  • ponedjeljak (12.10., 19.10., 26.10.)
  • srijeda (15.10., 22.10.) u 20:00 sati
  • Mjesto: – plesači/pjevači – Studentsko naselje „Stjepan Radić“ – Sava – dvorana Pauk
    -svirači tradicijskih instrumenata–Mjesna zajednica Horvati-Srednjaci, Horvaćanska 54