Početna Događanja Floraart ponovno okuplja najbolje hrvatske cvjetne umjetnike

Floraart ponovno okuplja najbolje hrvatske cvjetne umjetnike

699
0

Među hrvatskim floristima ovih dana vlada pravo uzbuđenje približava nam se 54. Floraart koji će se održati za nekoliko tjedana, točnije od 13. do 19. svibnja u Zagrebu. Sudjelovanje na Floraartu prilika je brojnim natjecateljima za kreiranje i predstavljanje ideja koje će i ove godine oduševiti brojne posjetitelje, ali pokušati oduševiti i stručni žiri za jednu od prestižnih festivalskih nagrada. Domaći i inozemni kreativci, vizionari i cvjetni sanjari predstavit će javnosti i stručnom žiriju svoj talent uređivanja nezaboravnih cvjetnih kreacija u kojima se boduje ideja, boja, kompozicija i tehnika. Floristi se natječu u kategorijama osobna prezentacija, slobodni stil stručka, vjenčani stručak i aranžiranje stola po vlastitom izboru. Kup florista prilika je da se floristi i posjetitelji upoznaju s najsuvremenijim trendovima u aranžiranju cvijeća.

‘’Kroz prošlogodišnje radove predstavila sam svoju osobnost, vrijeme uloženo u edukacije, ljubav prema poslu i još puno toga. U radove sam ugradila detalje izrađene jednom novom tehnikom i modernim materijalima što je bio pečat cijeloj priči. Uloženi su sati i sati rada. Ukoliko želite imati kvalitetan uradak, svjesni ste da ćete često raditi duboko u noć jer su to tehnike koje ne možemo ubrzati. Na žalost, u Hrvatskoj je naša struka podosta degradirana dok je izvan granica cijenjena i smatra se umjetnošću. Floraart je jedna predivna manifestacija, za posjetitelje i sudionike, a za mene je to još jedna mogućnost prikazati širem krugu ljudi ovu djelatnost kao umjetnost!’– objašnjava pobjednica prošlogodišnjeg Kupa florista Suzana Lonjak.

Najljepše boje i mirisi proljeća ovog će svibnja ponovno ispuniti Bundek. Jedno od najomiljenijih i najposjećenijih zagrebačkih događanja, u svom 54. izdanju održat će se od 13. do 19. svibnja i još jednom oduševiti stotine tisuća posjetitelja iz Hrvatske i Europe. Uz Kup florista održat će se natjecanje za Najljepše uređeni kućni vrt, Natjecanje za izlagače biljnog materijala te Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola.

U natjecanju za izlagače biljnog materijala kategorija kreativnog prikaza prostornih rješenja svake godine privlači najveću pažnju posjetitelja. Kriteriji su originalnost prikaza, kakvoća i zastupljenost ukrasnog bilja, vrtni elementi u prostoru te razina tehničke izvedbe. Prošlogodišnji pobjednik, Zrinjevac, stručni žiri je osvojio svojim rješenjima u prikazima Cvjetna livada i Kada zidovi dišu. Još jedna kategorija donijela je prvu nagradu Zrinjevcu, a to je cvjetno-prostorna instalacija Nakon požara u kojoj su stručni sud uz originalnost osvojili, kompozicija i umjetnička forma, izbor biljnog materijala i usklađenost u prikazanoj instalaciji te razina tehničke izvedbe.

Kućni vrtovi ukras su ulice, a ljepote koje nadareni vrtlari naprave u vlastitom dvorištu nagrađuju se u kategoriji najljepši kućni vrtov. Nagrađuje se u kategorijama površine do 100 m2, 100 do 500 m2 i više od 500 m2. Upravo u ovoj posljednjoj, najzahtjevnijoj, prvo mjesto osvojio je Stjepan Dianežević iz Velike Gorice. On i njegova obitelj više od dva mjeseca uređivali su vrt koji se istaknuo kakvoćom i zdravstvenim stanjem bilja, izgledom i formom.

Zagrebački Floraart najveća je i najdugovječnija izložba cvijeća u ovom dijelu Europe. Više od pola stoljeća ova izložba u Zagreb privlači natjecatelje i ljubitelje cvijeća i cvjetne umjetnosti. Tim iz Zrinjevca već neumorno radi kako bi sve posjetitelje Bundeka ovog svibnja dočekala nova i jedinstvena cvjetna priča.