Početna Vijesti Kultura Filmski četvrtak u HDA

Filmski četvrtak u HDA

832
0

Foto: ThinkstockU dvorani Kataloga Hrvatskog državnog arhiva, Marulićev trg 21, u četvrtak, 20. veljače 2014. godine u 18,00 sati u okviru Filmskog četvrtka u HDA održat će se projekcija dokumentarnog filma „Goli otok“ (2013.) redatelja Darka Bavoljka.

Putovanje je besplatno za sve koje zanima hrvatska povijest i filmski izvori.

Dokumentarni film Goli otok nastao je u koprodukciji Hrvatskog državnog arhiva i ART DE FACTO-a. Koristi drugu stranu priče, tj. ono bez čega ne postoji nepristrana povijest. U filmu su korišteni i analizirani dosjei i dokumenti Hrvatskog državnog arhiva koji nas uvode u Udbinu stranu medalje; u dileme uhapšenih ibeovaca, u njihove privatne i ideološke dvojbe, u sam proces istrage, u namjere istražitelja jugoslavenskih tajnih službi, kao i u samu logiku borbe jugoslavenskih komunista protiv Informbiroa. Oni nam, osim konkretnih spoznaja, dočaravaju i atmosferu koja je vladala na partijskim sastancima, u labirintima Udbe, na ulicama gradova i sela kao i na samom Golom otoku.

Svako vrijeme nosi i novi pogled na prošlost, kao što i stari povijesni događaji iznova pobuđuju zanimanje novih generacija istraživača, umjetnika i šire javnosti. Nova i cjelovita povijest Golog otoka počinje se pisati upravo sada, nakon 65 godina. Arhiv je najbolje mjesto za taj početak.