Početna Vijesti Kultura ‘Prorok’ u kinu Europa

‘Prorok’ u kinu Europa

[singlepic id=101 w=320 h=213 float=right]Na programu kina Europa do 15. travnja je brutalna i briljantno režirana zatvorska drama ‘Prorok’, ‘pravi umjetnički film s mišićima’ (Guardian) i ‘klasičnu priču o odrastanju prerušenu u realistično ruho’ (Hollywood Reporter).

Osim recentne nominacije za stranog Oscara i iznenađujuće visokog plasmana na svjetskim box office listama, zadnji film tihog francuskog majstora Jacquesa Audiarda (‘Čitaj mi s usana’, ‘Otkucaj kojeg je moje srce preskočilo’) dosad je požnjeo tridesetak važnih svjetskih nagrada – devet Cesara 2010. (za najbolji film, režiju, montažu, scenarij, fotografiju, produkcijski dizajn, glavnog i sporednog glumca te najboljeg debitanta), nagradu BAFTA-e za najbolji film na stranom jeziku, veliku nagradu žirija u Cannesu te mnoge druge.

Naslovni junak ‘Proroka’ je 19-godišnji Malik El Djebena (fantastični debitant Tahar Rahim) koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt. Premda je cijeli život proboravio po popravnim domovima, ovo mu je prvi boravak u ‘pravom’ zatvoru pa nastoji ostati po strani, izvan dvije vladajuće struje – korzikanske i muslimanske mafije, nadajući se da će što prije izaći. S druge strane, vani ga ne čeka bolji život – nepismen je, bez perspektive i nema nikog tko bi mu pomogao da se snađe. Nakon što ga sadistički šef korzikanske mafije, César Luciani, regrutira u svoju bandu, ostali Korzikanci počnu na mladića gledati kao na ‘prljavog Arapa’, a muslimani u njemu vide izdajicu. S vremenom, Malik se počinje sve bolje snalaziti u zatvorskom sustavu, a i život s druge strane ograde počinje dobivati novu perspektivu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here