Početna ZG vodič Festivali FESTIVAL: Indijski festval svjetla Dipawali – predavanje i ples

FESTIVAL: Indijski festval svjetla Dipawali – predavanje i ples

737
0

Naziv događaja: Indijski festival svjetla Dipawali – predavanje i ples
Lokacija: Gradska knjižnica
Vrijeme: 27.10. u 19 sati
Cijena: besplatno

Dipawali, jedan od najvećih i najznačajnijih indijskih festivala koji se u Zagrebu obilježava s dva događanja u listopadu. Organizatori su KIC, Gradska knjižnica i Udruga Lotos.

Dipawali na sanskrtu znači niz svjetala, te se stoga i uvriježio naziv festival svjetla, koji prema hinduističkom kalendaru označava početak nove godine. Obiteljski je to blagdan s nizom propisanih i uobičajenih aktivnosti poput čišćenja i ukrašavanja domova, pripreme posebnih jela i darova za goste i rodbinu, paljenja lampica i vatrometa, zabavljanje uz posebne igre itd.

U novije se vrijeme skraćeno naziva i Diwali a u Indiji se tradicionalno slavi u trajanju od pet dana. U 2011. godini obilježava se od 24. do 28. listopada.

Religijska podloga Diwalija vrlo je opsežna, a veže se u najpopularniji indijski ep Ramajanu. U trenutku kada se kralj Rama nakon dugogodišnje bitke sa zlim Ravanom vraćao kući, u njegovu su čast sugrađani iz kraljevstva Ayodhe lampicama ukrasili svoje domove. Ukratko, bila je to pobjeda dobrog nad zlim, svijetla nad tamom.

U Gradskoj knjižnici na Starčevićevu trgu br. 6, u dvorani Kupola na 3 katu poslušajte predavanje g. Sindipa Mitre, prvog tajnika Veleposlanstva R. Indije u Zagrebu te pogledajte plesni nastup Ines Smiljanić – Radha Madhavi koja će predstaviti klasični sjevernoindijski ples kathak.

Ulaz je slobodan, dobrodošli! Namaste!

Više informacija pronađite na: www.indija.hr