Početna Moj Zagreb Novosti Fašnik u zagrebačkim muzejima: od Gandalfa do Sulejmana

Fašnik u zagrebačkim muzejima: od Gandalfa do Sulejmana

1712
0

Ozračje fašnika idućih će se dana osjetiti i u nekoliko zagrebačkih muzeja koji su pripremili raznovrsne sadržaje, od edukativnih koji će posjetitelje upoznati s poviješću maškara do zabavnih u kojima će se ‘glavom i bradom’ pojaviti, među ostalima, Gandalf i Sulejman Veličanstveni.

Hrvatski prirodoslovni muzej u subotu, 9. veljače, organizira posebno razgledavanje svojih muzejskih postava i izložbi za djecu, uz vodstvo starog čarobnjaka Gandalfa i njegovih pomoćnika. Tamo je priređen i zabavni program za djecu i odrasle, predstava o odrastanju “Mala zelena gusjenica” Tvornice lutaka, a tu će biti i mađioničar. Djeca će moći sudjelovati u oslikavanju lica te uživati u “živom stalnom postavu” i krafnama.

Zadnjeg vikenda uoči fašnika, 9. i 10. veljače, Muzej grada Zagreba organizira tradicionalne “Žive slike” kada se djelatnici, prijatelji i gosti muzeja glume povijesne likove iz života, kulture i povijesti grada. Ovogodišnja tema “Živih slika”, koje se održavaju četrnaestu godinu zaredom, je glazba, a cijeli je projekt nazvan prema kultnom filmu “Tko pjeva zlo ne misli”.

Uz već dobro poznate povijesne likove, kao što su kralj Bela IV i kraljica Marija, barunica Anamarija Rauch, ban Josip Jelačić, Ljudevit Gaj, Milka Trnina, Marija Jurić Zagorka, Muzej će ove godine posjetiti likovi iz Golikova filma, gospodin Fulir, Franjo Šafranek i teta Mina, te Viki Glovacki, Gabi Novak, Drago Mlinarec, Karlo Metikoš, Josipa Lisac, konobarica legendarne “Zvečke”. Kao poseban gost najavljen je i sapunici opjevani popularni turski osvajač Sulejman Veličanstveni.

U Muzeju grada Zagreba u tijeku je izložba fašničkih maski, koje su izrađene u zagrebačkim osnovnim školama i na likovnim radionicama u tom muzeju, a koja ove godine pod nazivom “Boje krinke – boje Europske unije” očekuje ulazak Hrvatske u EU.

Za posljednje dane fašnika, 11. i 12. veljače, Hrvatski povijesni muzej priredit će pedagoško događanje “Maske u Hrvatskom povijesnom muzeju”. Svi posjetitelji koji dođu u Muzej odjeveni u zanimljivu masku besplatno će ući na izložbu “Iso Kršnjavi – veliki utemeljitelj/ministar europskog duha”. Osim razgledavanja izložbe uz Isidora Kršnjavoga i njegovu ljupku suprugu Minu kao posebne vodiče, moći će sudjelovati u interaktivnim i kreativnim radionicama na temu tadašnjeg svakodnevnog društvenog života. Izrađivat će vlastiti cilindar ili lepezu, otplesati bečki valcer, kavalirski i damski se odjenuti i ponašati, te naučiti ponešto o starom, galantnom Zagrebu i Hrvatskoj.

U Arheološkom muzeju, gdje je do kraja veljače u tijeku izložba “Mumije – znanost i mit”, 9. veljače održat će se radionica za djecu nižih razreda osnovne škole na kojoj će se izrađivati maske od različitih materijala.