Početna Vijesti Zanimljivosti EU fondovi kao vjetar u leđa hrvatskom tekstilu

EU fondovi kao vjetar u leđa hrvatskom tekstilu

680
0

U četvrtak 16. veljače u prostorijama Hrvatske obrtničke komore (HOK) održana je “Diseminacijska konferencija projekta T-Pot” u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta i HOK-a. Diseminacijska konferencija imala je za svrhu predstavljanje T-Pot  projekta kojim su, zahvaljujući potporama EU, Tekstilno tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i njegov Znanstveno- istraživački centar za tekstil stvrstani u rang svjetski priznatih  istraživačkih centara. Svoje izlaganje na konferenciji održale su sve partnerske institucije na projektu iz Njemačke, Poljske, Španjolske, Italije i Švicarske, a cijela konferencija zaključena je promocijom knjiga izdanih u okviru T-Pot projekta i izložbom tekstilnih proizvoda hrvatskih tvrtki i obrta u području zaštitnih tekstilija, odjeće i obuće.

Jedan od prioriteta ovog projekta koji je započeo 2009., a završava u ožujku ove godine  je poboljšanje znanstveno-istraživačke infrastrukture, kako bi se u području opremljenosti približili standardima EU institucija.

Investicije u opremu i stručnu edukaciju imaju za svoj dugoročni cilj poticanje istraživanja i inovacija te razvoj novih metoda, tehnologija, proizvoda ili usluga.

Nabava instrumenata upravo u području morfološke karakterizacije (SEM) ili termičkih ispitivanja (DSC, TGA iTG-FTIR) znatno je pridonijela podizanju hrvatskih znanstvenih kapaciteta kao i razvoju nanoznanosti i nanotehnologije. Stavljanje opreme na raspolaganje svim zainteresiranim suradnicima, ne samo projektnim partnerima još je jedan od važnih  prioriteta Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil.

Dugoročni cilj T-Pot projekta i Znanstveno-istraživačkog centra za tekstil je uključivanje što većeg broja hrvatskih malih i srednjih poduzeća ili obrta koji čine veliki dio gospodarstva u europski istraživački prostor, financiranjem israživanja i razvoja prvenstveno iz fondova Europske unije. Upravo su mali obrtnici u godinu dana doživjeli najveći pad te potpora njima u bilo kojem smislu ima  velik značaj.

Na Diseminacijskoj konferenciji bili su prisutni brojni stručnjaci iz područja, funkcionalnog dizajna, naprednih tekstilnih i srodnih tehnologija, funkcionalizacije tekstilije koji su doprinijeli prijenosu znanja  akademskoj i  gospodarskoj zajednici. Tijekom trajanja ovog projekta Hrvatska je ugostila brojne stručnjake koji su prenosili svoja znanja, a formirala se T-Pot istraživačka skupina koja je svoj rad usmjerila na pripremu nove opreme nabavljene sredstvima projekta. Radi se o najvišim dostignućima tehnologije; FE skenirajućem elektronskom mikroskopu i opremi za termičku analizu uzoraka, uz primjenu sustava koji omogućuje paralelnu  analizu plinova nastalih tijekom dekompozicije uzoraka, koji predstavljaju potencijalni ekološki problem. U samom projektu naglasak je stavljen na istaživanje i razvoj tekstila s dodatnom vrijednošću. Svim navedenim aktivnostima T-Pot projekta  unaprijeđeni su  ljudski i materijalni resursi, a hrvatski istraživači i gospodarstvenici dodatno su se povezali s Europom i svijetom.

Naslućuje se svjetlo na kraju tunela za mala i srednja poduzeća i obrte, a u planu nam je nastavak suradnje s institucijama i nakon trogodišnjeg rada. Putem ovog projekta naša  istraživanja smo podigli na  jedan viši nivo i približili ih ljudima u Hrvatskoj, ali i svijetu.” – izjavila je koordinatorica projekta dr.sc. Sandra Bischof Vukušić.