Početna Izbor EBRD, EIB i EK podupiru zeleniju energiju u Zagrebu

EBRD, EIB i EK podupiru zeleniju energiju u Zagrebu

537
0

Stanovnici Zagreba uživat će u pogodnostima koje će im donijeti veliko ulaganje u modernizaciju opskrbe električnom i toplinskom energijom u okviru zajedničkog projekta EBRD-a, EIB-a i „Junckerovog plana” Europske komisije.

Kreditna sredstva koristit će se za ugradnju dviju plinskih turbina s niskom emisijom NOx, dvaju generatora i niskotlačne parne turbine za proizvodnju toplinske i električne energije u kombi-kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO). Kapacitet novog bloka plinskih turbina s kombiniranim ciklusom iznosit će 150 MW električne i 114 MW toplinske energije, a imat će i niže emisije stakleničkih plinova.

Novi blok koristit će niskoemisijski plin, a proizvodit će električnu energiju za potrebe elektroenergetske mreže te toplinsku energiju za potrebe sustava centralnog grijanja u sjeverozapadnom dijelu Zagreba, pri čemu će se zamijeniti zastarjele blokove koji uglavnom proizvode samo toplinsku energiju, a rade na plin i loživo ulje. Riječ je o ključnom dijelu energetske infrastrukture grada Zagreba, a ovim ulaganjem osigurat će se provedba suvremenog i za okoliš neškodljivog projekta koji će ispuniti potrebe grada za toplinskom energijom, uz pridržavanje svih nacionalnih i europskih standarda zaštite okoliša.

U kreditnom financiranju sudjelovat će EBRD s iznosom od 87 milijuna eura i EIB s iznosom od 43 milijuna eura. Projekt će se provoditi na lokaciji Elektrane-toplane Zagreb, postrojenja čiji je stopostotni vlasnik i kojim upravlja HEP-grupa.

Posebnost ovog financiranja u tome je to što će kredit EIB-a imati jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg stupa Plana ulaganja za Europu (tzv. „Junckerova plana”). Sudjelovanje EFSU-a omogućuje kreditiranje usklađeno s ekonomskim vijekom financirane imovine te se očekuje da će privući i banke iz privatnog sektora.

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a, izjavio je: „Ovaj inovativni projekt koji podupiru EIB, Plan ulaganja za Europu i EBRD unaprijedit će kvalitetu života građana Zagreba jer će smanjiti razinu onečišćenja i osigurati pouzdanu opskrbu gradskog toplinskog sustava. Pripomoći će ostvarivanju ciljeva postavljenih u pogledu učinkovitosti i osigurati dobivanje električne energije iz visokoučinkovitog kogeneracijskog postrojenja.”

Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, rekao je: „Kako EU prelazi na čišće i održivije gospodarstvo, iznimno je važno starije elektrane koje onečišćuju okoliš zamjenjivati postrojenjima neškodljivima za klimu. A upravo to će se ostvariti ovim projektom: omogućit će se održivija proizvodnja električne energije za stanovnike Zagreba. Uz financijsku potporu Europske investicijske banke u okviru Plana ulaganja za Europu, kao i uz potporu EBRD-a i Hrvatske elektroprivrede, riječ je o zajedničkom nastojanju da se u Hrvatskoj modernizira opskrba energijom i pridonese ostvarivanju klimatskih ciljeva EU-a.”

Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku, istaknula je: „Zadovoljstvo nam je udružiti snage s EIB-om i Planom ulaganja za Europu kako bismo ostvarili ovo ulaganje koje je ključno za Zagreb i njegove stanovnike. EBRD je ostvario sjajna postignuća u napredovanju prema zelenoj energiji, a ovo je još jedan važan korak u tom smjeru.”

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, kazao je: „Ovaj će projekt u svakom smislu biti vrhunski – okolišno prihvatljiv zahvaljujući najsuvremenijim sustavima i mjerama zaštite okoliša, pouzdan za opskrbu toplinskom energijom potrošača u gradu Zagrebu i kao izvor električne energije za hrvatski elektroenergetski sustav, a iznad svega visokoučinkovit i energetski efikasan, jer će u istodobnoj proizvodnji električne i toplinske energije imati iskoristivost goriva od 90 posto.”