Početna 1NA1 Džepna retrospektiva Duška Šibla

Džepna retrospektiva Duška Šibla

Spread the love

Istaknuti hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor impresivnog opusa, izlagač na brojnim zapaženim samostalnim izložbama, stanovnik mnogih gradova, od Zagreba, preko Londona, do Dubrovnika i Opatije, ovih se dana predstavlja Džepnom retrospektivom, zanimljivim odabirom iz svoga bogatog opusa u Kulturnom centru Osijek, od dvanaestog do tridesetoga travnja 2022., uz napomenu kako će se svečano otvaranje izložbe dogoditi dvadesetoga travnja.

Za ovu prigodu odabrani su radova od početka devedesetih godina, pa sve do najnovijih ostvarenja, većinom je riječ o akrilicima 120 x 90 cm, ali i nešto miješanih tehnika iz novije produkcije.

O Šiblovim figurama u pokretu,o nizu ciklusa, koji izrastaju jedan iz drugoga, posve logično i odmjereno, o grču i ekstazi, o kovitlacu prepletenih tijela, spojenih, sljubljenih, o tijelima spremnih na sve, samo ne na zastoj u kretanju, o silnoj energiji koja kontinuirano struji kroz sve sliku ovoga plodnoga i nadahnutoga autora, dosta se pisalo, no ova je prva i prava prigoda da pozorno izabrana djela kao jedinstvena cjelina ostave na gledatelje snažan i trajan dojam.

Šiblovo slikarstvo pršti bojom, kolor se rasprostire cijelom površinom platna, jednako kao i kretanje, figure nezaustavljivih gibanja tvore svijet neprigušujućih emotivnih sjećanja, dok zvuci njihovih koraka još odzvanjaju prostorom.

Duško Šibl autor je dinamičnog opusa, uzbudljivog, erotičnog, dvosmislenog, u ciklusima dominirajućih boja, crvene, plave, zelene…

Miroslav Pelikan