Početna Moj Zagreb Karijera Dvoručni robot s fakulteta kreće u svijet

Dvoručni robot s fakulteta kreće u svijet

Spread the love

dvoručni robot (foto:HIT)Često sjajne tehnologijske inovacije ne pronađu svoju primjenu u industriji kroz daljnju komercijalizaciju. Međutim, to neće biti slučaj s dvoručnim robotom. Hrvatski institut za tehnologiju (HIT) robota je uvrstio u svoj program TEST namijenjen poticanju razvoja istraživanja u području tehnologije. Nositelj projekta razvoja dvoručnog robota je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje pod stručnim vodstvom prof. dr. sc.  Bojana Jerbića.

Primjenom dvoručnog robota moguće je strojnim radom zamijeniti operacije visokog stupnja kompleksnosti – operacije koje zahtijevaju koordinaciju rada ruku te rad s nesavršenim i sitnim dijelovima. Jednostavnije rečeno, složene i precizne operacije u industriji robot izvodi bez greške i u kratkom roku. Dodatna prednost je i mogućnost njegove brze prenamjene za obavljanje drugih zadaća.

Komercijalizacija i promocija dvoručnog robota

“Nakon provedene evaluacije u HIT-u po pravilima koja postoje prihvatio se ovaj projekt i krenulo se u njegovo financiranje. Pratili smo sve faze izvođenja te ćemo nastojati pomoći u njegovoj komercijalizaciji i promociji, kako u hrvatskom gospodarstvu, tako i šire”, rekao je Pero Munivrana, direktor Hrvatskog instituta za tehnologiju.

Dvoručni robot nije zakazao ni pred vodećim čovjekom E.G.O grupacije Johannesom Hauptom te predsjednikom uprave Elektro-kontakta Vladimirom Ferdeljijem koji će dvoručni robot uskoro primjenjivati u proizvodnji. Potonji je naglasio kako je iznimno zadovoljan suradnjom s fakultetom i konačnim produktom te suradnje – svestranim robotom.

HIT ne staje na ovom projektu. Prema riječima direktora Munivrane, dvoručni robot tek je početak ulaganja u rastuće područje robotike.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here