Početna Moj Zagreb Novosti Drske ulične krađe maloljetnika sve veći problem

Drske ulične krađe maloljetnika sve veći problem

665
0

ogrlica, ilustracijaŠto biste učinili da do vas na ulici dotrči neko dijete i otrgne vam lančić s vrata. Vjerojatno biste bili zaprepašteni i dok biste se tako čudili, on bi već odmaglio “u nepoznatom smjeru”. Upravo to se sve češće događa u Zagrebu pa je i sve veća vjerojatnost da svaka žena s lančićem oko vrata postane žrtva maloljetničkih delinkvenata.

Na problem porasta uličnih drskih krađa zlatnih lančića od prolaznika upozorila je danas i zagrebačka policija. Posebice ih zabrinjava podatak da su kradljivci uglavnom srednjoškolci u dobi između 14 i 17 godina koji nemaju kriminalnu prošlost i žive normalno.

Policija se u zadnjih mjesec i pol dana suočava s drastičnim porastom broja uličnih krađa, o čemu govori podatak da je u tom razdoblju bilo 75 krađa, a u prvih pet mjeseci ove godine samo 46.

Žrtve starije od 60 godina

Od početka svibnja sve žrtve takvih krađa bile su žene starije od 60 godina koje su napadnute i pokradene usred dana, uglavnom na tramvajskim postajama, pored tržnica i bankomata. U tim krađama, na sreću, nije bilo ozlijeđenih.

Načelnik odjela općeg kriminaliteta zagrebačke policije Krešimir Antolić izvijestio je danas da su na udaru uličnih lopova sve zagrebačke četvrti, iako se najviše krade u Dubravi, Novom Zagrebu, Trnju, Maksimiru i Pešćenici. No policiju napose zabrinjava profil kradljivaca jer je od 55 uhvaćenih ove godine više od 90 posto maloljetnika. Riječ je uglavnom o srednjoškolcima bez kriminalne prošlosti koji žive normalno i među njima nema nijedne djevojke.

Otkrilo se i da većina počinitelja dolazi iz istih srednjih škola, no, po Antolićevim riječima, ne može se govoriti da je riječ o nekakvim uličnim bandama niti je utvrđeno da iza njih stoji nekakav organizator.

Otkupljivačima se teško ulazi u trag

Većinu ukradene zlatnine otkupljuju internetski otkupljivači, i to po cijeni od 110 do 115 kuna po gramu zlata, a potom zlatninu preprodaju legalnim zlatarskim obrtima. Iz policije upozoravaju vlasnike tih obrta da se drže zakona i najavljuju njihov pojačan nadzor i procesuiranje u slučaju kršenja propisa o otkupu zlata, za što su moguće novčane kazne od više desetaka tisuća kuna ili zatvaranje obrta. Ipak, do sada nisu procesuirali nijednog otkupljivača jer oni zlatni nakit odmah rastale pa je teško ući u trag, no tvrde da za neke postoji sumnja.

Stopa razriješenosti uličnih drskih krađa je oko 40 posto.