Početna Izbor Dora Krupićeva

Dora Krupićeva

Fotografija prenesena sa stranice www.infozagreb.hr

Zlatarovo zlato, prvi je roman Augusta Šenoe (1838.-1881.) napisan 1871. godine. To je ujedno i prvi hrvatski povijesni roman. Radnja je smještena u Zagreb 16. stoljeća, u vrijeme nakon Gupčeve Seljačke bune. Roman je prvo objavljen u nastavcima u časopisu Vienac od broja 31. (5. kolovoza 1871.) do broja 52. (30. prosinca 1871.) unutar III godišta.

zlatarovo zlato
Fotografija Sonje Kovač

Šenoa je vjerovao da književnost mora imati poučnu, popularnu i zabavnu svrhu te je smatrao da će romanima namijenjenima širokom građanstvu, u prvom redu ženama za koje se tada smatralo da imaju vremena za čitanje, popularizirati čitanje na hrvatskom jeziku. Prije samog pisanja detaljno je istražio povijesne dokumente o Zagrebu i Medvedgradu iz 16. stoljeća, a potom je, kombinacijom stvarnih i izmišljenih likova, stvorio roman koji je na našim prostorima pokrenuo lavinu romanesknih ostvarenja.

Ispripovjedio ljubavnu priču građanke Dore Krupićeve i plemića Pavla Gregorijanca te sukob Zagrepčana i medvedgradskoga vlastelina Stjepka Gregorijanca

Dora je dobra, plemenita i prelijepa zlatareva kći otrovana zbog neuzvraćene ljubavi. Stanovala je u Kamenitoj ulici broj 5.

Brončana skulptura, rad kipara Ive Kerdića, postavljena je 1929. godine.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here