Početna Događanja Dom za starije kao arhiv mode i odijevanja

Dom za starije kao arhiv mode i odijevanja

103
0

sklopu projekta „Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost“, u četvrtak, 27. lipnja u Društveno-kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16/II) s početkom u 18h udruga K-zona organizira razgovor na temu mode i odijevanja u starijoj životnoj dobi.
Ivana Čuljak predstavit će projekt Inventura mode i odijevanja: ekonomija i kultura odijevanja osoba starije dobi koji od 2014. provodi Centar za istraživanje mode i odijevanja (CIMO) u partnerstvu s Domom za stare i nemoćne osobe Trešnjevka.

Projektom istraživači CIMO-a zalaze u prostor staračkog doma s ciljem istraživanja i dokumentiranja odnosa prema odijevanju i modi osoba starije životne dobi nekad i sada.

U projektu osobe starije životne dobi uključuju se kao produktivni članovi društva koji komunikacijskim sjećanjem pridonose stvaranju arhiva mode i odijevanja, ne zanemarujući perspektivu koja obuhvaća aktualni kontekst života u domu. Preseljenje u novi životni prostor doma podrazumijeva ”inventuru” vlastite arhive, a u tom postupku neki odjevni predmeti, obiteljski albumi i drugi predmeti predstavljaju kolekciju memorabilija u novom životnom prostoru, dok drugi bivaju odbačeni.

Preseljenje također podrazumijeva odbacivanje, ali i zadržavanje nekih prijašnjih odjevnih navika te stvaranje novih, što u konačnici mijenja osobnu garderobu namijenjenu prostoru doma. Odjevni predmeti sudjeluju u konstrukciji životnog blagostanja kao i životnog stila u kojem odjeća, modni dodaci i ukrasi postaju i ostaju neki oblik personalnog sjećanja djelujući poput arhivske leće. Činom preseljenja iz poznatog okružja vlastitog doma u prostor zajedničkog stanovanja, osobe starije dobi razvijaju osobne strategije posebne brige i ekonomije u odnosu prema vlastitim stvarima. Odgovarajući na uvjete novog životnog prostora, javlja se novi oblik pojedinačne ekonomije uzrokovane i motivirane novom životnom situacijom i drugačijim kontekstom u kojem se odvija njihov svakodnevni život.

Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” koji provodi udruga K-zona omogućuje poboljšanje kvalitete života građana starije dobi na Trešnjevci kroz angažman kulturnih radnika i umjetnica te se inovativnim i participativnim radionicama bavi bilježenjem lokalne povijesti i sadašnjosti putem umjetničkog izričaja.

Organizacija tribine sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u razdoblju od 17.8.2018. do 17.11. 2019. Ukupna vrijednost projekta je 963.014,49 HRK, a iznos EU potpore je 818.562.32 HRK.