Početna Događanja Dođite na prvu Autističnu parlaonicu i pitajte nas o autizmu

Dođite na prvu Autističnu parlaonicu i pitajte nas o autizmu

Mislite da znate što je autizam? Ako želite čuti kako bi na to pitanje odgovorile autistične osobe dođite na Autističnu parlaonicu u subotu 2. 4. u povodu Dana autizma.

Autistična parlaonica centralno je događanje koje je Inicijativa ASK organizirala uoči Dana autizma koji se u svijetu obilježava 2. travnja. Uz bogat program i besplatnu kavu i kroasane u prostoru popularne Šesnaestice na Trešnjevci građani će imati priliku informirati se kod stručnjaka s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta (ERF) i razgovarati s osobama u spektru.

Pokušajte “Vidjeti nevidljivo”

U 16 sati u Kulturno informativnom centru prikazat će se islandski film “Vidjeti nevidljivo” o autističnim ženama nakon kojeg slijedi panel na kojem će o autizmu govoriti samozastupnice te stručnjakinje za autizam koje provode dijagnostiku odraslih, dr. sc. Jasmina Stošić i mag. psih. Maja Bonačić.

Službene dijagnostičke značajke autizma koje identificiraju razlike u polju komunikacije, interakcije i načina razmišljanja u odnosu na ne autističnu populaciju još su uvijek slabo poznate široj javnosti. U nas i dalje vlada predrasuda da autizam znači da osoba ne govori, da ima intelektualne teškoće, da nema empatiju, da je agresivna i da se njiše ispraznog pogleda uperenog u pod ili daljinu. Stereotip i stigma prisutne u javnosti, ali i kod stručnjaka su i dalje snažni te nepravedno izostavljaju i lišavaju pravilne podrške i pravovremene pomoći brojne autistične skupine.

Autistična parlaonica

Edukacijske rehabilitatorice, dr. sc. Jasmina Stošić i mag. rehab. educ. Sanja Aguila Munoz s ERF-a i psihologinja Maja Bonačić iz Centra Coralina odgovorit će vam na sva pitanja i također ako mislite da ste vi ili netko od vaših bližnjih u spektru autizma.

Pripremili smo bogat program

Osim toga, čeka vas Segafredo barista, krosani i klipići iz Dubravice i naša predana ekipa volontera, autističnih osoba i partnera.

Pjevaju nam Kikići i Genijalci.

Na raspolaganju će vam biti i radne terapeutkinje iz Artis INcluduma koje će uz igre, učenje i socijalnu participaciju uvesti vas u različitosti percepcije koje su prisutne kod autizma.

U predstavi “Pale sam na svijetu” koju nam je priredio Dino More istražujemo pozitivne i negativne strane izoliranosti, a potom slušamo priče Srebrenke Peregrin o pametnoj, empatičnoj i kreativnoj djeci.

Pozivamo Vas da nam se priključite u rušenju stigme oko autizma i medijski popratite događanje, a vijest o održavanju Autistične parlaonice i prikazivanja filma “Vidjeti nevidljivo” podijelite sa svojom publikom.

Autistična parlaonica održat će se u prostoru udruge K-zona, u popularnoj Šesnaestici, Ozaljska 16, 2. kat.

Program počinje u 11 sati i traje do 13:30.

Detalji programa

11:00 sati pozdravni govor Maje Bonačić

Zbor Kikići i Genijalci

11:30 do 12:00 Kava s autističnim osobama

Autistični roditelji zajedno sa stručnjakinjom s ERF-a adresirat će stigme i stereotipe i zašto više ne govorimo o autizmu isključivo kao o poremećaju.

12:00 Predstava

Dino More: Pale sam na svijetu

12:30 Saša Radić i Artis Includum tim

Senzoričke različitosti i izazovi, igra, učenje i socijalna participacija

Saznat ćemo i vrijedne informacije o ulozi radnih terapeuta.

12:30 Soba priča: Srebrenka Peregrin

Priče o pametnoj, kreativnoj i empatičnoj djeci

13:20 O dijagnostici odraslih

Edukacijske rehabilitatorice, dr. sc. Jasmina Stošić i mag. rehab. educ. Sanja Aguila Munoz s ERF-a i psihologinja Maja Bonačić iz Centra Coralina.

Na događanju možete preuzeti i našu kreativnu brošuru “O Autizmu”. Brošura navodi osnove o autizmu pisane na lako razumljiv način i bez puno medicinskih izraza.

Brošuru možete preuzeti i na događanju putem QR koda u pdf obliku.

S veseljem vas očekujemo,

Inicijativa ASK