Početna Događanja Dobar vid za sigurnost u prometu

Dobar vid za sigurnost u prometu

241
0
U okviru preventivnog programa “Poštujte naše znakove”, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, 20.9.2018. god. je najavljena je nova preventivna akcija “Dobar vid za sigurnost u prometu““ iz nacionalng programa sigurnosti cestovnog prometa. Program je počeo uz edukativni mjuzikl “Đak veseljak i prometni znak” te je nastavljen nizom radionica i zabavnih sadržaja za najmlađe, kao što su “Policajac-prijatelj i pomagač”, “Biciklirajmo zajedno”, “Želim biti humanitarac” i slično. Načelnik Uprave Policije u Ravnateljstvu Policije g. Ivan Merćep je skupa s Načelnikom PU Zagrebačke, g. Markom Rašićem te g. Velimirom Tišmom, voditeljem prevencije i ostalim suradnicima, podijelio djeci prigodne poklone razgovarajući s njima o ponašanju u prometu. Također, napravio je i jednostavnu provjeru vida u organizaciji vodećeg svjetskog proizvođača optičkih rješenja za korekciju vida Essilor i Veleučilište Velika Gorica, smjer optometrija u čije ime je programu prisustvovao i dekan dr. sc. Ivan Toth te Alena Stranjik, pred., mag. ing. aeroing. Uvod je to u akciju „Dobar vid za sigurnost u prometu“ pa je s prometnim i kontakt policajcem zaustavljao vozila kako bi optometristi s Veleučilišta Velika Gorica vozačima napravili provjeru vida.
PR
PR
Ova akcija istog dana nastavila u prometu na 10 zagrebačkih lokacija. Radile su se kratke provjere oštrine vida kroz koje su ispitanici dobili informativno saznanje o svom vidu, upute o važnosti redovitih provjera te edukativan letak s jednostavnim testom za provjeru vida kod kuće. Vozači kod kojih je primijećen problem s vidom, dobili su i preporuku za odlazak kod stručnjaka oftalmologa. “Iskustva govore da vozači često zanemaruju svoj vid, a zakonom nije određeno koliko često trebaju raditi provjere. Ovom preventivnom akcijom želimo osvijestiti sve sudionike u prometu o važnosti dobrog vida: potaknuti ih na aktivnost te pozvati da, ako ne vide dobro, potraže stručnu pomoć. Ovom preventivnom mjerom smanjuje se mogućnost stradavanja u prometu”, rekla je Iva Šalamon Reškovac, organizatorica ovog događaja. U istraživanju koje je provelo Università degli Studi di Milano Bicocca u Italiji, utvrđeno je da čak 32.17% ispitanih vozača ne zadovoljava neki od kriterija za dobivanje ili obnavljanje vozačke dozvole. Njih 16.67% imalo je vidnu oštrinu manju od 50%.
PR
PR
Poražavajuće su činjenice da u današnjem suvremenom svijetu ljudi ne brinu dovoljno o svojim očima, koliko zbog nedostatka svijesti o važnosti vida, toliko i nedostupnosti kvalitetnog pregleda i pomagala – naočala. Čak 1/3 svjetske populacije nema korigiran vid, stoga je jedan od zadataka i ciljeva stručnjacima optometristima, optičarima i na kraju proizvođačima optičkih pomagala da to promijene kako bi ljudima poboljšali kvalitetu življenja kroz dobar vid. Zagreb je tek prvi u nizu gradova u kojem se do kraja ove i kroz cijelu 2019. godinu planira provoditi preventivna akcija “Dobar vid za sigurnost u prometu”.