Početna _playlist Dinamo slavi stoti rođendan

Dinamo slavi stoti rođendan

1530
0

Građanski nogometni klub Dinamo sutra u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavit će stoti rođendan, a navijači su pozvani na misu u 9 sati u Zagrebačku katedralu. Na misi koju će predvoditi pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski bit će također igrači, treneri, Uprava i zaposlenici kluba te bivši igrači i treneri kluba.

Jedan od dva najpopularnija hrvatska nogometna kluba, u posljednja dva desetljeća je najtrofejniji nogometni klub u državi sa 13 naslova prvaka i 11 kupova.

Dinamo (Foto: www.nk-dinamo.hr)

Dinamo je osnovan 9. lipnja 1945. godine nakon što su dekretom ukinuti zagrebački nogometni klubovi Građanski, HAŠK i Concordia. Modri su nastavili tradiciju Prvog hrvatskog građanskog športskog kluba (Građanski) utemeljenog u travnju 1911. godine. Pod tim nazivom nastupao je do svibnja 1945. godine, a potom je rasformiran odlukom komunističke vlasti. Umjesto Građanskog utemeljeno je tada Fiskulturno društvo Dinamo, a pet godina potom osamostaljuje se njegov nogometni klub. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. godine u Croatia, a u veljači 2000. godine vraćen je naziv Dinamo.

Na nedavnoj skupštini zastupnici su promijenili prefiks u Građanski nogometni klub Dinamo, jer u statutu postoji odredba da je Dinamo sljedbenik Građanskog, tada je i dogovoren datum održavanja proslave.

Nakon 2. svjetskog rata Dinamo je bio je glavni predstavnik zagrebačkog nogometa te jedan od četiriju najuspješnijih klubova u bivšoj državi uz splitski Hajduk te beogradske klubove Crvenu zvezdu i Partizan. Osvojio je četiri jugoslavenska prvenstva (1948., 1954., 1958., 1982.) i devet kupova (1951., 1960., 1963., 1965., 1969., 1980., 1983.).

Dugo vremena Dinamo je bio jedini klub na ovim prostorima koji je osvojio jedan od europskih kupova – Kup velesajamskih gradova 1967. nakon pobjede u finalu nad Leeds Unitedom. Na putu do finala ‘modri’ su izbacili Eintracht, Juventus, Dinamo Bukurešt, Dunfermline i Spartak Brno. Dinamo je finalist istog natjecanja bio i 1963. kada je izgubio od Valencije.

Dinamo je promijenio ime 1991. kada se protivno volji navijača mijenja naziv u HAŠK Građanski. Dvije godine potom klub iz Maksimirske 128 dobiva novo ime – Croatia. Bio je to potez kojim je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je bio veliki navijač “plavih” želio distancirati od komunističke prošlosti i naziva kluba. Međutim, većina navijača, a posebice Bad Blue Boysi, žestoko se protive imenu i traže povratak na Dinamo. Na Valentinovo 2000. godine vodstvo kluba je vratilo ime Dinamo. (Online-Zagreb.hr/Hina)

[youtube Krz5LGjnQHQ nolink]