Početna Izložbe Desettisućiti posjetitelj izložbe o Bolléu

Desettisućiti posjetitelj izložbe o Bolléu

1203
0

U utorak 16. srpnja, Muzej za umjetnost i obrt posjetila je umirovljenica iz Zagreba Zdravka Ledić i tako postala desettisućiti posjetitelj izložbe “Herman Bollé: graditelj hrvatske metropole”.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a, čestitao je dobitnici te joj uručio katalog izložbe, kao i besplatnu godišnju ulaznicu za sve MUO izložbe u 2016. Gospođa Zdravka Ledić bila je vidno razdragana ovom nagradom, istaknuvši da redovito prati program Muzeja za umjetnost i obrt te da će i dalje s velikim zadovoljstvom posjećivati izložbe ovog muzeja.

Desettisućiti posjetitelj izložbe o Bolleu
Ravnatelj MUO Miroslav Gašpaprović i gospođa Zdravka Ledić

Monumentalni Zagreb njegovih ruku djelo

Podsjetimo, izložba “Herman Bollé: graditelj hrvatske metropole” ostaje otvorena do 23. kolovoza i veliki je doprinos sagledavanju opusa jednog od najvažnijih hrvatskih arhitekata s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Građevinama koje je projektirao, kao i djelatnošću na polju umjetničkog obrta znatno je pridonio preobrazbi Zagreba u modernu srednjoeuropsku metropolu.

Naime, monumentalni Zagreb 19. stoljeća velikim je dijelom njegovo djelo. Gradom dominiraju njegovi tornjevi zagrebačke katedrale te franjevačke, grkokatoličke, pravoslavne i evangeličke crkve. Jednako tako, mnoge su ključne nacionalne institucije toga doba udomljene u zgradama koje je projektirao: Muzej za umjetnost i obrt i Obrtna škola na Trgu maršala Tita, današnja Ekonomska škola (ranije Učiteljska škola) u Medulićevoj, Knjižnica HAZU na Strossmayerovom trgu, djelomično i sama palača Akademije i druge. Najvažnije njegovo djelo u Zagrebu i kompleks koji čini ovaj grad važnim centrom europske arhitekture 19. stoljeća bez ikakve je sumnje arhitektonski okvir mirogojskog groblja. Niti mnogo veći srednjoeuropski gradovi toga doba poput Beča, Budimpešte ili Praga nisu uspjeli sagraditi tako monumentalno posljednje počivalište svojih sugrađana.