Početna Moj Zagreb Novosti Defibrilator u svakom trgovačkom centru u Zagrebu

Defibrilator u svakom trgovačkom centru u Zagrebu [Video]

Spread the love

Predstavljeni su rezultati druge faze projekta Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora na području Grada Zagreba Život na dar.

Pročelnik GU za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar zahvalio je svim trgovačkim centrima koji su sudjelovali u ovom projektu te je istaknuo da još jedan trgovački centar nije stavio automatski defibrilator u svoj prostor.

”Preporuka Europskog vijeća je da se automatski defibrilator treba nalaziti u blizini mjesta gdje se zastoj srca može dogoditi češće od jednog puta u dvije godine”, naglasio je Šostar.

[infopunkt 6812 2]

Gradonačelnika Zagreba Milan Bandić također je zahvalio trgovačkim centrima koji su se odazvali ovoj akciji.

“Još više se zahvaljujem onima koji to nisu. Svaki put kad budemo imali pressicu zahvaljivat ću se svima onima koji to još nisu, dok i oni ne stave defibrilatore”, rekao je Bandić.

Dodao je da će u svaki trgovački centar koji stavi defibrilator osobno doći.

[infopunkt 6812 3]

Bandić je istaknuo kako su sljedeće lokacije za postavljanje defibrilatora tržnice, sportska igrališta, bazeni…

[infopunkt 6812 4]

Dekan Medicinskog fakulteta Davor Miličić upozorio je na česte slučajeve nagle srčane smrti i nužnost postavljanja automatskih vanjskih defibrilatora na području Zagreba.

”Nagla slučajna smrt je najčešću uzrok smrti u svijetu uopće”, kazao je Miličić istaknuvši da od kad je vaskularnih bolesti u razvijenome svijetu umire oko 40 do 50% ljudi, dok je u Hrvatskoj to nešto manje od 50%. Polovica tih 50% spada pod naglu srčanu smrt. Prema tim statistikama u Hrvatskoj više od 9.000 ljudi godišnje umire od naglog srčanog zastoja, što znači da svakoga sata umire jedna osoba.

[infopunkt 6812 6]

”Zato je civilizacijski nužno osvijestiti tu činjenicu među našim građanima i omogućiti oživljavanje na mjestima javnog okupljanja, poput trgovačkih centara, kina, kazališta, koncertnih dvorana i športsko – rekreacijskih centara ”, rekao je.

[infopunkt 6812 7]

Projekt je s Poglavarstvom Grada Zagreba započeo 2012. godine, a do sada je postavljen niz vanjskih defibrilatora.

Miličić je istaknuo da Zaklada Hrvatska kuća srca donira Gradu Zagrebu dva automatska vanjska defibrilatora s pripadajućim ormarićima za potrebe Športsko rekreativnog centra Jarun i parka Bundek.

Hrvatska kuća srca želi darovati dva vanjska defibrilatora Rekreacijsko – sportskom centru Jarun i Bundek jer je to naša zagrebačka rivijera, na kojoj se nažalost može očekivati i nekih naglih događaja poput malignih aritmija koje mogu ugroziti naše građane”, kazao je.

[infopunkt 6812 8]

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here