Početna Nagrade Darujemo “Pojmovnik popularne glazbe”

Darujemo “Pojmovnik popularne glazbe”

616
0

naslovnica knjige Pojmovnik popularne glazbeOsnovna ideja – iz koje je prije deset godina nastalo prvo izdanje Pojmovnika – ostala je i danas ista: pokušaj pojmovnog predstavljanja ključnih segmenata suvremene popularne glazbe ali i svih ključnih “pritoka”; pa bili oni odavno etablirane samosvojne glazbene “discipline” poput jazza, bluesa ili countrya ili pak gotovo svakodnevne nove mutacije elektroničke glazbe i indie-rocka te najistaknutiji ogranci “world musica”.

Zacijelo će većina tvrdokornih fanova određenog žanra ili podžanra i u ovom, temeljito ažuriranom, dopunjenom i osvježenom izdanju imati svoje osobne favorite koje neće naći u kategoriji “Tipični izvođači i albumi”. Ništa čudno. Popis navedenih autora i albuma nije sročen kao konačan sud, niti ultimativna prosudba najvećih dometa žanra već – kao ilustracija njegovih glavnih osobina, dometa, opsega i unutar žanrovskih mijena. Što se pak druge kategorije tiče “Žanrovski i stilski srodnici”, ona postoji da bi čitatelju ukazala gdje, unutar korica ove knjige, može potražiti više srodnih informacija.

Zlatko Gall rođen je 1954. u Splitu. Povijest umjetnosti i arheologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija objavljivao teme s područja likovnosti, stripa i rocka u omladinskom tisku, a od 1979. godine je profesionalni novinar u Slobodnoj Dalmaciji gdje je do 1995. bio urednik kulture, kolumnist i komentator. Tijekom devedesetih bio je politički kolumnist Vjesnika i Vijenca te stalni kolumnist mjesečnika More. Od 1995. do 2001. u Slobodnoj Dalmaciji je glazbeni kritičar i komentator; bio novinar Tjednika, a potom Feral Tribuna. Bio je također glavni urednik glazbenog mjesečnika Feral Music. Autor je glazbenih projekata Prst u more i Čovjek od soli za koja je 2005. i 2006. dobio i diskografsku nagradu Porin.

Da bi se, naime, izbjegla ponavljanja “općih mjesta” i olakšalo traženja pojmova, velike cjeline su razbijene na niz podžanrova, a ukupna slika se dobiva spajanjem svih srodnih natuknica. Primjerice, ako vas zanima blues valja vam pročitati ne samo opći tekst (blues) već i navedene pripadajuće žanrovske i stilske srodnike (chicago blues, delta blues, teksaški blues..) te bliske pojmove (bottleneck, slide, dobro..) .

I još jedna napomena. Pojmovnik pred vama (i zbog spomenutih razloga razbijanja velikih cjelina na niz srodnih pojmova) ne mjeri se enciklopedijskim kriterijima jer broj “redaka” i količina ispisanog teksta nisu mehanički pokazatelj veće ili manje relevantnosti teme. (autor knjige “Pojmovnik popularne glazbe” Zlatko Gall)

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i Naklada Ljevak daruju primjerak knjige Zlatka Galla “Pojmovnik popularne glazbe”.
Kako biste osvojili knjigu potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom glazba_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Je li prvo izdanje “Pojmovnika popularne glazbe” nastalo prije deset godina?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.
Vaše prijave primamo do 31. svibnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNIK
Knjigu je osvojio Dragan Jakić. Čestitamo! Informaciciju o preuzimanju nagrade primit će na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.