Početna Nagrade Darujemo nagrađenu zbirku pjesama “Duša tilu”

Darujemo nagrađenu zbirku pjesama “Duša tilu”

645
0

naslovnica knjige Duša tilu Petra GudeljaZbirke pjesama rijetko imamo priliku darivati, a ova koju sada poklanjamo u nagradnoj igri itekako zaslužuje da zavirimo između korica. Autor Petar Gudelj za zbirku “Duša tilu” dobio je  nagradu Miroslav Krleža, prošlogodišnji je laureat Goranova vijenca i čini se da je nakon 20-tak nezapaženih i prešućenih knjiga napokon “otkriven”. “Duša tilu” je izbor iz poezije Petra Gudelja koju je objavio V.B.Z. prošle godine.

Mitsko-epskom koncepcijom pjesništva, tehnologijama koje mnogošto poetički duguju usmenoj narodnoj književnosti i pučkom izričaju, posve nesvodiv i nepridruživ temeljnim kolosijecima novijega hrvatskoga pjesništva, pjesnik zemlje i krša, mita i povijesti, zatočen između vila i hajduka, između vukova i legendi, pjesnik čudesnih arhetipova i animističko-arhajskoga viđenja, Petar Gudelj, u svojim pjesmama evidentira iskonske energije prirode i ljudskoga svijeta, sve u potrazi za iskonom samoga jezika. Njegov strogi, škrti verbalni učinak rezultat je krajnje estetiziranih interveniranja u jezik koji se ima ogoliti do elementarnosti, do kristalne čistoće.

To je pjesništvo građeno na antitezi, na protivljenju, na tragediziranoj vjeri i istodobnoj sumnji u pojam, na suptilnom osjećaju za sliku i atmosferu. Gudelj mitsko-magijskom gestualnom doznačuje svoje lirsko porinuće u zemlju, u kamen, u jamu, u jezik. Govor mu je poput bajalice, baštini dinarski ikavsko-pučki takt i stopu krševite zemlje, biokovskih goleti i prvotnosti, a transcendiran prema božanskim stranama, svojim mediteranizmom, koji uključuje sve praelemente, i kozmičnošću vodi nas prema čudu i magiji prapočela i prastvaranja.

Opsesivnu mu motiviku čine figure vuka, zmije, groma, tenka, vode, vatre, orla… Njegova lirska faktura udomljuje starinski miraz sredozemnoga kulturno-povijesnoga kruga do u najstarije dane i neku osobitu svijest o jeziku koji ima staroslavenski, starohrvatski, ilirski, balkanski i morlački korijen.

“Duša tilu” sadrži i vrlo precizne gorko-melankolično-ironijske sastavke o autorovu mjestu u domaćoj književnoj sadašnjosti (o njezinim istinama i lažima), ali i čas dirljivu, čas bolnu memoaristiku bivšega (autorovu izvandomovinsku egzistenciju). I genezom, i odnosnom prema jeziku, i monumentalnim stihozbirkama, Gudelj je, nema dvojbe, vlasnik iznimne, samosvojne, bezmalo nesvrstavajuće pjesničke parcele na hrvatskom jeziku.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr
i V.B.Z. daruju primjerak knjige Petra Gudelja “Duša tilu”.
Kako biste osvojili jednu od knjiga potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Gudelj_online te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Je li Petar Gudelj za zbirku “Duša tilu” dobio je  nagradu Miroslav Krleža?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.
Vaše prijave primamo do 15. srpnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNICA
Knjigu je osvojila BOJANA PALEKA. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade Bojana je dobila na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.