Početna Nagrade Darujemo knjigu “Alergije”

Darujemo knjigu “Alergije”

965
2

naslovnica knjige AlergijeAlergije su vrlo česte bolesti današnjice. Od njih obolijeva gotovo 30 posto stanovništva razvijenih zemalja. Na takvo stanje utječu različiti čimbenici suvremenog života i rada – industrijska proizvodnja neprestano uvodi nove tehnologije i proizvode, proizvodnja hrane odvija se na drukčiji način nego u prošlosti, nastaju promjene u našem prirodnom okolišu, kako u zemlji, tako i u zraku. Dodatni čimbenik u načinu na koji naš organizam reagira su i neprestana psihička i fizička opterećenja.

U posljednjih petnaestak godina medicinska i biološka znanost objasnile su brojne činjenice i pojave koje prepoznajemo kao alergije. Danas medicina zna kako se osoba sklona alergiji može zaštititi u doticaju s tvarima koja sadrže alergene, bez obzira na njihovu količinu. Poznato je također da se radi o nekoj vrsti odbacivanja, organizmu strane tvari. Posljedica toga su neugodni znakovi alergijske bolesti. Kod nekih ljudi znakovi alergije jave se odmah nakon kontakta s alergenom, kod drugih nakon nekoliko sati, a moguće je da se alergija pojavi tek za nekoliko dana. Osoba neko vrijeme trpi tegobe, a potom odlazi liječniku.

Liječnik ne stigne sve objasniti

Liječniku u svakodnevnom radu s pacijentima pogođenim alergijama nedostaje vremena za objašnjenja vezana uz tu bolest i za praktične savjete o tome kako bi bolesnik trebao živjeti i izbjegavati doticaj s alergenima. On vrlo često nema dovoljno vremena bolesniku objasniti pretpostavljene uzroke tegoba. Iz istog razloga bolesnika ne upoznaje s izvorima i zamkama koje ga čekaju kod alergija i s načinom na koji bi trebao izbjegavati štetne alergijske tvari.

Bolesnik bi morao doznati koji je alergen za njega štetan i kako ga izbjegavati. Ponekad zbog neupućenosti pretjerano izbjegava razne tvari pa si tako nepotrebno otežava život. Zato pri savjetovanju bolesnika valja biti precizan i racionalan. Obično se najviše neutemeljenih zabrana postavlja kod prehrane.

Osnove o alergijama za pojedince i obitelji

U knjizi “Alergije” Ema Mušić na razumljiv, jednostavan način opisuje osnovne pojmove o alergijama. Puno je savjeta bolesnicima i odgovora na njihova najčešća pitanja. Knjiga je namijenjena pojedincima i obiteljima čiji članovi imaju alergiju ili slične tegobe kako bi se što bolje upoznati sa znakovima alergije, izvorima alergena i načinom kako najlakše izbjeći kontakt s alergenom, jer time će teškoće biti svedene na najmanju moguću mjeru.

Na prvome mjestu na jednostavan su način opisane osnovne činjenice o alergiji. Slijedi vrlo iscrpan opis alergena po skupinama i način na koji ulaze u organizam. Neke od njih udišemo, druge uzimamo hranom, treće unosimo u organizam kao lijekove ili se radi o ubodu insekata. Posebna su skupina alergeni koji se aktiviraju u kontaktu s kožom. Također, ukratko su predstavljene pojedine alergijske bolesti, načini njihova sprječavanja i liječenja.

U knjizi “Alergije” mogu se naći brojni praktični savjeti i odgovori na najčešća pitanja bolesnika s alergijskim teškoćama.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!
Online-Zagreb.hr i Mozaik knjiga daruju primjerak knjige Eme Mušić “Alergije”.
Kako biste osvojili knjigu potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Alergije_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Daju li se u knjizi savjeti?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.
Vaše prijave primamo do 6. lipnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.
Sretno! :-)
DOBITNIK
Knjigu je osvojio Željko Mičuga. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade primit će na e-mail.
Odgovor na nagradno pitanje glasi: da.

2 Komentari

Comments are closed.