Početna Vijesti Kultura Darujemo hvaljeni roman “Sloboda” Jonathana Franzena

Darujemo hvaljeni roman “Sloboda” Jonathana Franzena

586
0

naslovnica knjige SlobodaMalo tko bi se usudio svom romanu dati naslov “Sloboda”, naslov koji obvezuje i lako navodi na skretanje u sladunjave vode u kojima začin čine sloboda i ljubav, a da ostane na visini zadatka – da bude ironičan i zahtjevan, ozbiljan i sveobuhvatan. Jonathan Franzen je (nakon devet godina rada) napisao roman koji pokriva sve što je nesloboda u današnjem svijetu – ekološko razaranje, pohlepa, korporacije, rat (u Iraku), kapitalizam, a s njima i najvažnije međuljudske odnose – rodbinske relacije, prijateljstvo, ljubav, seks, preljub. Franzenovi likovi briljiraju u dijalozima, a kombiniranje tehnika – dnevnik s pripovijedanjem u prvom licu s objektivnim pripovjedačem u trećem licu – iznimno dinamizira priču i njezine paralelne tokove.

Podrobni opisi kapitalističkih/korporacijskih makinacija i djelovanja novca za Franzena nisu samo poligon razotkrivanja velikih prevara u suvremenom svijetu nego i područje na kojem se izoštrava moral pojedinca – makar i kroz greške; Franzenovi se junaci osvješćuju i potom odupiru globalističkoj pošasti s vrlo jasnim etičkim stavom: Ne, nismo svi na prodaju, ne, nismo svi spremni izdati prijatelja, ne, nismo svi lakomi na novce.

U suvremenoj književnosti dominira antimoral, nasilje prolazi bez osude. U Franzena dominira onaj trenutak (zaboravljene) ljudskosti koji dovodi do ganuća.

Evo nekoliko najupečatljivijih ocjena “Slobode” Jonathana Franzena:

“Roman koji je istovremeno zanimljiva priča o disfunkcionalnoj obitelji i neizbrisiv portret našeg vremena.” (The New York Times)

“Književni genij našeg vremena… Suvremeni klasik… Sloboda je roman godine, roman stoljeća.” (Guardian)

“Roman upravo o tome kako danas živimo.” (Time)

“Zaboravite 3D filmove, ovo je 3D roman. Likovi su životni; njihova prošlost, sadašnjost i budućnost. Uistinu žive svoje živote… To je štivo koje se ne ispušta iz ruku, a pritom i umjetnost… Blaženstvo.” (Evening Standard)

Roman je ove godine izdao VBZ u čijim se knjižarama može kupiti po cijeni od 150 kuna.

REGISTRIRAJ SE I OSVOJI!

Online-Zagreb.hr i VBZ daruju primjerak knjige Jonathana Franzena “Sloboda”.

Kako biste osvojili knjigu potrebno je na adresu [email protected] poslati email s naslovom Sloboda_online, te točno odgovoriti na nagradno pitanje:
Koje je godine u Hrvatskoj objavljen roman “Sloboda” Jonathana Franzena?
Nemojte zaboraviti upisati sljedeće podatke – ime i prezime, korisničko ime na Online-Zagreb.hr-u, broj mobitela i adresu stanovanja.

Vaše prijave primamo do 27. travnja kada ćemo na ovoj istoj stranici objaviti ime dobitnika.

Sretno! :-)

DOBITNICA

Knjigu je osvojila Dunja Turkalj. Čestitamo! Informaciju o preuzimanju nagrade primit će e-mailom.

Odgovor na nagradno pitanje glasi: u Hrvatskoj je roman objavljen 2011. godine
.