Početna Vijesti Zanimljivosti Dalmatinski melos predstavlja Hrvatsku na Eurosongu 2013.

Dalmatinski melos predstavlja Hrvatsku na Eurosongu 2013.

929
0

Na Eurosongu 2013. Hrvatsku će predstavljati pjesma “Mižerja” dalmatinskog melosa autora Gorana Topolovca iz Duge Rese.

Tako je odlučilo Povjerenstvo za izbor pjesme za Eurosong poslije preslušavanja skladbi koje su pristigle na javni poziv. U Povjerenstvu su bili v.d. urednika Zabavnog programa Velimir Đuretić, glazbeni producent i aranžer Nikša Bratoš te glazbeni producent i skladatelj Ante Pecotić.

”Pjesma ima tipični dalmatinski melos, jednostavna je i odmah ulazi u uho. Harmonijski je potkovana i sve to jako dobro zvuči”, izjavio je Topolovac nadajući se što boljem rezultatu ili bar ”Top 10”.

Hrvatska priča na Eurosongu započela je 1993. godine s jednom od najzanimljivijih činjenica Eurosonga uopće – Hrvatska je jedina država u kojoj je održan Eurosong, a da na njemu do tad nije sudjelovala, odnosno, Hrvatska je jedina zemlja koja je to natjecanje organizirala iako na njemu nikad nije pobijedila.

Ako se vratimo u prošlost možemo se prisjetiti 1992. i prvog hrvatskog izbora za Pjesmu Eurovizije, Crovizije, pobjedu Magazina s pjesmom ‘Aleluja’, nastup grupe Put s pjesmom ‘Don’t ever cry’ i ‘Svete ljubavi’ Maje Blagdan, koja je 1996. zauzela visoko četvrto mjesto.

Četvrto mjesto osvojila je i ponovila do tad najbolji rezultat Hrvatske na Eurosongu, Doris Dragović s pjesmom ‘Marija Magdalena’. Zatim, nakon Gorana Karana, Vanne, Vesne Pisarović i drugih, nekoliko godina poslije, na pozornicu Eurosonga staje jedna od najpopularnijih domaćih pjevačica – Severina. Iako je osvojila tek 12. mjesto, s pjesmom ”Moja štikla” i svakim korakom Severina je tih dana punila domaće i svjetske medijske stupce.

Nakon rezultata koji nisu za pohvaliti se, slijede i oni koje je najbolje zaboraviti, Kraljevi ulice, ženska grupa Feminnem, Nina Badrić…

Upravo iz tih razloga odabranoj pjesmi “Mižerja” autora Gorana Topolovca iz Duge Rese ili odabranoj rezervnoj pjesmi “Cili svit za bili cvit” autora Miroslava Buljana iz Zagreba na 21. sudjelovanju Hrvatske na Eurosongu možemo poželjeti što bolji rezultat, kao i poučeni prijašnjim iskustvima, ne pribjegavanje eksperimentiranju s engleskim jezikom.

Važno je napomenuti da nakon izbora pjesme, slijedi izbor izvođača o kojemu će odlučivati povjerenstvo u sastavu Velimir Đuretić, Nikša Bratoš i Mojmir Čačija, dok su članovi u zamjeni Vesna Karuza i Ante Pecotić.

Početkom veljače očekuje se da će biti završen i finalni audiozapis pjesme kojom će hrvatski predstavnici nastupiti na Eurosongu 2013.

Ovogodišnji 58. Eurosong održat će se u Malmoeu, trećem po veličini gradu u Švedskoj. Poluzavršnice će biti održane 14. i 16. svibnja, dok je velika završnica najavljena za 18. svibnja.