Početna Događanja Cvjetni trg ove subote postaje javnozdravstveni trg u znaku srca

Cvjetni trg ove subote postaje javnozdravstveni trg u znaku srca

1315
0

Povodom Dana Grada Zagreba, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Zaklada „Hrvatska kuća srca“ u subotu, 4. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati na Cvjetnom trgu organiziraju javnozdravstvenu akciju „Čuvari srca“ u sklopu koje će građani moći besplatno izmjeriti krvni tlak te glukozu i kolesterol u krvi, a koja će biti provedena i u nedjelju u parku Bundek u sklopu međunarodne vrtne izložbe Floraart.

Od 11.00 do 13.00 sati građani će na Cvjetnom trgu imati priliku sudjelovati u edukativnoj radionici projekta „Oživi me“ i naučiti kako pomoći osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

Cilj kampanje „Oživi me“ koja je započela 2014. godine i zahvaljujući kojoj je educirano preko 2000 stanovnika Republike Hrvatske je probuditi svijest građana o problemu iznenadne srčane smrti, ali i senzibilizirati institucije o ovome pitanju. Želja organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više ljudi steklo o tome znanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja za našu zemlju, ali procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih tek 5 do 10. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima pa za nekoliko minuta osoba umire. Jedini postupak kojime se to može spriječiti je brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i rano započinjanje oživljavanja. Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni nam primjeri pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti često sportaši u punoj snazi koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, postoji velika šansa da se u takvoj situacije nađe bilo koji naš sugrađanin.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje smanjuju se za 10 % svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. Kao i u mnogim europskim zemljama, u Hrvatskoj prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem iznosi 11 do 13 minuta. Stoga, ako se ne provodi oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da priča osobe sa srčanim zastojem sretno završi.