Početna Vijesti Kultura “Crveno uže” Constantina Lusera od sutra na fasadi MSU

“Crveno uže” Constantina Lusera od sutra na fasadi MSU

479
0

Crveno užeConstantin Luser, mladi bečki umjetnik sutra u 18 sati predstavit će svoj projekt “Das Rote Seil /Crveno uže”. Riječ je o projektu realiziranom u muzejskom rezidencijalnom programu posebno za Medijsku fasadu MSU-a.

Rad će premijerno biti prikazan u Dvorani Gorgona (traje 7 minuta), a potom će se moći promatrati na Medijskoj fasadi MSU-a.

Constantin Luser (1976, Graz) trenutačno je jedan od traženijih austrijskih umjetnika svog naraštaja. Poznat je po iznimnoj raznovrsnosti: jednako intenzivno stvara i izlaže u klasičnim crtačkim tehnikama kao i u medijskoj umjetnosti.

Međunarodna kritika govori samo u superlativima o njegovim crtežima te ističe da nalikuju na spoj mentalnih mapa, zemljovida i nacrta za nepostojeće strojeve.

Za Muzej suvremene umjetnosti Constantin Luser, u suradnji sa Stefanom Arztmannom, realizirao je animirani video koji za polazišnu točku uzima Meyerov leksikon. Riječ je o njemačkoj enciklopediji koja je u različitim izdanjima izlazila od 1826, a prestali su je tiskati dolaskom nacista na vlast. Naravno da Luser interpretira Meyerov leksikon kroz vlastiti crtež, stoga će medijska fasada oživjeti animiranim crtežima koji će izbrisati granice između enciklopedijske stvarnosti i umjetničke imaginacije.