Početna Vijesti Kultura Čovječja ribica prvi puta u Zoološkom vrtu

Čovječja ribica prvi puta u Zoološkom vrtu

Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

čovječja ribicaU Zoološki vrt prvi put dolazi čovječja ribica. Endemični vodozemac u Zagreb stiže iz Like, da bi se posjetitelji educirali o važnosti zaštite vodozemaca. Ribica će se moći vidjeti na katu paviljona Insektarij od subote 17. travnja do 20. lipnja, a nakon toga se vraća u prirodu. Inače, 17. travnja obilježava se Žablji dan, posvećen vodozemcima, a s tom temom sve zainteresirane upoznavat će edukatori vrta i studenti biologije.

Čovječja ribica (Proteus anguinus) zaštićena je vrsta koja je na crvenom popisu ugroženih životinja Republike Hrvatske. Naime, zbog onečišćavanja podzemlja, osobito kemijskim otpadom, pesticidima i umjetnim gnojivima, staništa čovječje ribice često su ugrožena. Uništavaju ih i promjene razine te smjera protoka podzemnih voda, a ako ih vodena bujica izbaci na površinu, ugibaju.

Čovječje ribice žive u podzemnim vodama Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Hrvatske. U našoj zemlji nalazimo ih u Istri, Lici i Dalmaciji te na Kordunu. Životni vijek joj je oko 58 godina, a hrani se vodenim račićima, crvolikim životinjama, ličinkama vodenih kukaca i mekušcima. Njezino jeguljasto tijelo blijedoružičaste boje dugo je oko 25 cm. Njezina bezpigmentiranost je posljedica života u tami.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here