Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Čopor lavova na stjenovitom brdu

Čopor lavova na stjenovitom brdu

Spread the love

Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

kornjače (foto: Siniša Kosić / Medijska mreža)Žirafe, pingvini, a možda jednog dana i slonovi samo su neke od vrsta koje bi Zagrepčani trebali vidjeti u Zoološkom vrtu. Dovršava se gradnja nove nastambe za afričke lavove, jer su bili skučeni u rešetkastim kavezima.

– Sad kad smo im proširili čopor s još dvije lavice iz Amsterdama gradimo nastambu omeđenu prirodnim preprekama kao suhi jarak. Veličina joj je čak 1500 kvadrata, a unutarnji dio zamišljen je u obliku stjenovitog brda – kopje. Kopje su “otoci” granitnih stijena usred afričkih savana. Čopori lavova često koriste kopje kao mjesto za odmor ili promatranje okolice. U planu je i nova nastamba za medvjede, a bit će na postojećoj lokaciji, no potpuno će se osuvremeniti – govori ravnateljica Zoološkog vrta Davorka Maljković.

majmuni (foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Nove nastambe moraju se graditi i za žirafe i pingvine. Paviljon za majmune mora se isprazniti i pretvoriti u restoran ili izložbeno-edukacijski prostor. U daljoj budućnosti u planu je i nova nastamba za morske lavove te čimpanze. Kad bi se proširio prostor vrta, dobila bi se lokacija i za slonove. Oni žive u krdu, pa je nekadašnja koncepcija bila neprihvatljiva.

– Pri kraju je izrada Razvojnog plana vrta, koji bi trebao pratiti suvremene standarde, koji podrazumijevaju bolje i veće nastambe, bolje uzgojne programe, više edukacije za posjetitelje – dodaje Davorka Maljković.

Bolna točka ZOO-a su gabariti u strogo zaštićenoj maksimirskoj zoni.
– Površina ZOO-a ostaje ista, ali neovisno o njoj planiramo otvoriti bio-park. To bi bila druga pozicija za razvoj, a o lokaciji će odlučiti Grad.

[poll id=”20″]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here