Početna 1NA1 Čista romantika (posljednjih) starih zagrebačkih obrta

Čista romantika (posljednjih) starih zagrebačkih obrta

3738
0
foto Josip Vranić, MGZ

U sveopćoj komercijalizaciji svijeta/Hrvatske/Zagreba, u širem centru grada još uvijek se mogu pronaći posljednji Mohikanci tradicionalnih zagrebačkih obrta koji ponosno odolijevaju modernim strujama.

Nažalost, neki su zadnjih godina zauvijek zatvorili svoja vrata.

U samom centru grada, preko puta Dolca na adresi Pod zidom 8, od 1949. godine u pogonu je radionica i prodajni prostor Šešira Cahun. Vlasnica Josipa Cahun kao pripadnica treće generacije familije obrtnika Cahun koji od 1935. ručno izrađuju šešire, kape i marame, naslijedila je znanje izrade šešira od djeda i oca. Radionica ispod prodajnog prostora izgleda poput malog obrtničko-tradicijskog muzeja zagrebačke kulturne baštine u kojem se još uvijek sve radi ručno. I iz koje još uvijek izlaze zadovoljne mušterije sa škrlacima kakve su nosili naši djedovi i bake.
SONY DSC

Slično je i u Urarskoj radionici za izradu i popravak satova Lebarović u Maksimirskoj 52, s tradicijom šest generacija i radnjom na sadašnjoj adresi od 1947. godine. Mehaničarski obrt Lebarović najpoznatiji je po izradi, održavanju i popravku karakterističnih javnih i crkvenih satova kakvih ima po cijeloj Hrvatskoj. Od više od 200 satova u gradovima i crkvama, u Zagrebu svi znaju za one na Trgu bana Jelačića, Savskom mostu, Kvatriću, Dubravi, Domu sportova… Koliko je samo čvenkova i ljubavi započelo upravo ispod njihovih satova?!
SONY DSC

Ilica je uvijek bila poznata po tradicionalnim obrtničkim radnjama, pa tako i danas u najdužoj zagrebačkoj ulici (uz Radničku) još uvijek postoji nekoliko poznatih obrta. Na potezu između Gundulićeve i Medulićeve nalazi se pravi niz. I to svi na lijevoj strani od trga. Prvi je na kućnom broju 33 Salon cipela Strugar. Nenad Strugar kao druga generacija postolarske radnje njegovog oca iz 1967., nastavlja tradiciju ručne izrade vrhunskih muških cipela. Cipele po mjeri danas zvuče kao luksuz, ali vrijede svake lipe… Pogotovo Strugar cipele!
SONY DSC

Sljedeći u nizu su Kišobrani Cerovečki u Ilici 49 u prolazu kod Obrtničke komore. Stogodišnja tradicija obiteljskog obrta izrade kišobrana koja vuče korijenje iz Varaždina 1912., počela je svoju priču u Zagrebu s radnjom na adresi Ilica 19 davne 1936. godine. Do 2004., kada je otvorena radiona i prodavaonica na današnjoj adresi, obitelj je u teškim vremenima izrađivala kišobrane i kod kuće! Danas se ponose ručnom proizvodnjom kao i prvih dana, te narudžbama iz cijelog svijeta. Od dosadne zagrebačke kiše nema bolje zaštite od crvenog šestinskog kišobrana Cerovečki!
SONY DSC

Radnja dalje prema Medulićevoj na adresi Ilica 51 je Staklar i uramljivač slika Marković. Treću generaciju najstarijeg obrta za uramljivanje slika u Zagrebu predvodi Damir Marković koji je naslijedio obiteljsku radnju iz 1919. od djeda i oca. Uz uramljivanje, obitelj se bavi i ručnom izradom unikatnih ogledala, staklenih stolova i polica od najboljih materijala. Tako već skoro 100 godina Markovići savjetuju i izrađuju okvire slika i umjetnina koje vise po zidovima cijelog Zagreba, a i šire…
SONY DSC

Odmah radnju do, u Ilici 53 nalazi se Obrt za brušenje i izradu ključeva Strašek koji je tu od osnivanja 1949. godine. Zvonimir Strašek nastavlja tradiciju obrtničke familije njegovog pradjeda koji je Novoj vesi imao obrt od daleke 1836. godine. Svi poslovi brušenja i dupliciranja ključeva i dalje se rade ručnim tradicionalnim načinom, a uz veliku bazu rezervnih modela ključeva prva su adresa u gradu za dupliciranje. Ako Strašeki nemaju baš taj stari model ili kodirani auto ključ koji vam treba, nitko nema! Ipak, osim ovih sretnih i pomalo romantičnih priča o obiteljsko -generacijskom preuzimanju obrta, nažalost postoje i tužni primjeri zatvaranja dugogodišnjih starih obrta u situaciji gdje ne postoji zainteresirani nasljednik.
SONY DSC

Prošle godine je zatvoren jedan od zadnjih old school frizeraja – Darinka u Preradovićevoj 27 koji je bio otvoren od 1949. godine. Nakon odlaska u mirovinu gospođa Nade Bočkor i Nade Popović koje su 43 godine vodile salon, unajmljeni prostor je vraćen vlasnicima i od tada je zatvoren. A iza zatvorenih vrata nalazi se unikatni interijer frizerskog salona koji nije doživio značajne promjene od otvaranja. Stolice, ogledala, namještaj, sušilice i pločice stoje zamrznute u nekom drugom vremenu.
SONY DSC

Ove godine je zatvoren i klobučarski obrt u Petrinjskoj 69, kojeg je gospodin Ivan Horvatić vodio preko 40 godina. Prije odlaska u mirovinu probao je rasprodati sve svoje muške šešire i kape i stavio je ključ u bravu.

I gospodin Ivan Prgomet iznajmljuje svoj frizerski salon u Ilici 146 koji je tamo postojao i prije nego ga je on preuzeo 1970. godine. Nakon 54 godina staža gospodin Prgomet odlazi u mirovinu, a obrt nema tko naslijediti. Njegovih četrdesetak stalnih mušterija (među kojima je i Slaven Zambata) morat će pronaći novog šišača i brijača.
SONY DSC