Početna 1NA1 Ciklus nesvakidašnjih likova Mladena Žunjića

Ciklus nesvakidašnjih likova Mladena Žunjića

0

Slikar Mladen Žunjić za svaki ciklus odabire poseban format platna na kome slika u ulju ili akrilu ili kombinirano.

Najnoviji ciklus ulja i akrila na uobičajeno velikom formatu platnu,110 x 100 cm, Žunjić je posvetio neobičnim strukturama, nesvakidašnjim likovima koji se nezaustavljivo rasprostiru, u nepoznatom, tajnom međusobnom kolopletu, ponegdje izgledajući kao klupko zmija ili roj očiju ili skup poluskrivenih lica ili poput čudovišta iz noćnih mora.

I u ovom se ciklusu Žunjić služi raznobojnom i privlačnom kolorističkom paletom kreirajući različite podloge boja, koja pak služe kao temelj za oživotvorenje već smo rekli nesvakidašnjih likova.

Dva svijeta u jednoj slici, sloj iznad sloja, život, suživot, neživot, poluživot, smrt, sve su to opcije koje egzistiraju na slikama ovoga izazovnoga ciklusa.

Svakako ciklus upućuje i na pitanje postojanja dvojbi, dilema, nemogućnosti donošenja odluke, čekanju na pravi trenutak, dok dva svijeta trepere jedan iznad drugoga, približavajući se ili udaljavajući.

Ciklus nesvakidašnjih likova Mladena Žunjića sadrži sve ključne elemente slikarstva Mladena Žunjića, snažan, intenzivan kolor, gibanja formi i veliki format platna, na kome se odigravaju raznovrsne radnje, čuju se svakojake riječi i sve teče.

Miroslav Pelikan