Početna ZG vodič Kultura (vodič) Ciklus iranskog filma u kinu Tuškanac

Ciklus iranskog filma u kinu Tuškanac

786
0

Ciklus suvremenog iranskog filma, počinje danas i traje do 23. veljače u zagrebačkom kinu “Tuškanac”. Prikazat će se pet novijih filmova te zanimljive kinematografije, a otvara se filmom “Bez mene”, inspiriran “Staklenom menažerijom” Tennesseeja Williamsa.

Filmovi ovogodišnjeg ciklusa uglavnom se bave univerzalnim temama, a ponajviše problematiziranjem odnosa unutar braka i obitelji, istaknula je u najavi ciklusa Diana Nenadić.

Po njezinim riječima, kada je prije oko dvije godine Jafaru Panahiju izrečena presuda na šest godina zatvora i dvadesetogodišnju zabranu djelovanja u kinematografiji, nitko nije vjerovao da će iranski autoriteti ikad dopustiti inozemnu distribuciju provokativnih radova, no to je ubrzo demantirano sa službenom kandidaturom drame “Nader i Simin se rastaju” za stranog Oscara, koji je, zajedno sa Zlatnim medvjedom, pridodan poduljem popisu međunarodnih nagrada.

Bio je to i signal da ne treba odustati od praćenja iranske produkcije, premda ona i dalje putuje u svijet filtrirana i službenim kanalima, kojima je i do nas stigla nova pošiljka iranskoga filma, relativno bezopasna za islamski režim, ali zato ne i manje zanimljiva za gledatelje izvan Irana.

Film “Bez mene” (2011.) prati samohranu majku koja nastoji prehraniti obitelj, udati kćer i doprijeti do filmom zanesenog sina, a “Ljubav u četrdesetoj” (2009.) darovitu glazbenicu čiji mirni obiteljski život supruge i majke narušava dolazak čovjeka s kojim je nekad bila u vezi. I u središtu filma “Alzheimer” (2011.) jedna je žena, Assiyeh, koja niti nakon dvadeset godina i boravka na psihijatriji ne želi prihvatiti da joj je suprug mrtav.

Film “Fereshteh i dijete” (2008.) fokusiran je na potragu djevojčice za nestalim bratom u opasnom ratnom okruženju iransko-iračkog rata, a “Obiteljske veze” (2011.), posvećen japanskom redatelju Yasujiru Ozuu i njegovoj “Tokijskoj priči”, obiteljska je drama o ostarjelim roditeljima iz provincije u posjeti prezaposlenoj odrasloj djeci u Teheranu.