Početna Vijesti Zanimljivosti Cijene nekretnina padat će još barem godinu dana

Cijene nekretnina padat će još barem godinu dana

625
0

Stručnjaci upoznati sa situacijom na tržištu nekretnina u Hrvatskoj za Lider prognoziraju pad cijena još najmanje godinu dana.

Procjenjuju da će cijene stanova biti niže od pet do deset posto. Glavni temelj za procjenu nalaze u 50 tisuća stanova koji još traže svoje kupce i u tome da je tržište nekretnina prekapacitirano, tj. da je sagrađenih stanova i onih koji se planiraju graditi više nego što je u Hrvatskoj stanovnika. Velik su krivac za takvu situaciju bankari, koji su radi ekstraprofita tržište napuhali gotovo dvostruko iznad hrvatskih potreba.

Dva su scenarija s pomoću kojih se može izaći iz trenutačne situacije: brzi izlazak, koji podrazumijeva nagli pad cijena i rasprodaju po bilo kojim cijenama, i spori, koji znači kontrolirano spuštanje cijena. Iako je, kao što kažu stručnjaci, izgledniji spori scenarij, tržište će se oporaviti jedino ako država, građevinari i banke promijene politiku poslovanja i zajedničkom suradnjom pokrenu tržište.

Svijetla točka za tržište nekretnina skorašnji je ulazak u EU, što će potaknuti pad kamata na kredite i ohrabriti strane ulagače da zbog novih propisa sigurno ulažu u hrvatske nekretnine. Međutim, čak i ako glavni igrači promijene politiku i ako ulazak u EU potakne kupnju, stručnjaci predviđaju da će se to tržište u najboljem slučaju oporaviti u četiri godine.

Izvor: Profitiraj.hr