Početna Grad Zagreb Čestitamo vam Dan grada Zagreba

Čestitamo vam Dan grada Zagreba

207
0

Dan grada Zagreba obilježava se od 1999. godine 31. svibnja, na dan Majke Božje od Kamenitih vrata, koju je kardinal Franjo Kuharić i javno proglasio zaštitnicom grada Zagreba, na osnovi višestoljetne tradicije (od 1731. godine) štovanja njezina lika u kapelici Kamenitih vrata.

Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata 31. svibnja ujedno je i Dan grada Zagreba. Kamenita vrata, inače ostatak utvrde kojom je nekad bio opasan stari grad Gradec, najpoznatija su kao zavjetna kapelica u kojoj se drži slika Majke Božje od Kamenitih vrata.

U velikom požaru koji je izbio 31. svibnja 1731. slika Majke Božje, koja je prije stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred zgarišta i pepela. Samo je okvir izgorio.

Iste je godine slika postavljena u barokni oltar u udubljenju prolaza Kamenitih vrata. Baroknu ogradu izradio je 1778. majstor Ivan Korta. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 1991. proglasio je Majku Božju Kamenitih vrata zaštitnicom grada.

Građanima grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić uputio je čestitku.

Zbog nepovoljne vremenske prognoze koncert „ Moj Zagreb tak imam te rad“, održat će se u novom terminu, u nedjelju, 31. svibnja s početkom u 20.30 sati.

Na koncertu organiziranom u povodu obilježavanja Dana grada Zagreba nastupit će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, skupa sa specijalnim gostom Stjepanom Hauserom.

Koncert će se održati kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, no moći će se pratiti i na Hrvatskoj radioteleviziji.

Program koncerta „Moj Zagrebe tak imam te rad“:

1.   Moj Zagreb, tak imam te rad (arr. D.Palanović)
2.   J.Strauss I: Ban Jelačić marš
3.   W.A.Mozart: 40. Simfonija u g-molu, KV 550, I. st.-Molto Allegro
4.   L.van Beethoven: 7. Simfonija u A-duru, op.92, II. st.-Allegretto
5.   P.I.Čajkovski: Valcer cvijeća iz suite ‘Orašar’
6.   T.Albinoni: Adagio, vcello solo HAUSER
7.   D.Šostakovič: Valcer br.2, vcello solo HAUSER
8.   N.Devčić: Poskočnica, iz ‘Istarske suite’
9.   E.Grieg: Peer Gynt suita br.1 op.46, IV st.
10. A.Dvorak: Slavenski ples op.46 br.8
11.  F. von Suppe: Laka konjica, uvertira opereti
12. J.Brahms: Mađarski ples br.5

 

Ulaz na koncert je slobodan i svi su dobrodošli! Pozivamo sve da se pridruže koncertu, uz pridržavanje svih propisanih mjera opreza.