Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Čak 30-tak prinova u Zoološkom vrtu

Čak 30-tak prinova u Zoološkom vrtu

1786
0

Autor:
Zoološki vrt grada Zagreba

jastrebača (Foto: Zoološki vrt grada Zagreba)Tijekom svibnja Zoološki vrt grada Zagreba postao je bogatiji za tridesetak životinja. Prinove su dobili hanuman languri, prerijski psi i bijele rode…

Vesele vijesti stižu i iz nastambi ogrličastih pekarija i sjevernoameričkih prugastih vjeverica. Svoje potomstvo ponosno pokazuju i sove jastrebače te jeleni aksisi.

Posebno dirljiv događaj za posjetitelje bio je dolazak na svijet male antilope sitatunge.

antilopa sitatunga (Foto: Zoološki vrt grada Zagreba)Koliko životinjski svijet može biti čudesan, potvrđuje priča o maloj antilopi sitatungi. U prirodi nije uobičajeno da očevi sudjeluju u dolasku mladunčeta na svijet, pa je utoliko nedavni događaj iz zagrebačkog zoološkog vrta zanimljiviji. Pred očima posjetitelja i bljeskovima fotoaparata pri porođaju male antilope pomagali su njezini otac i baka. Nakon teljenja mladunče su očistili, osušili i osovili na noge. Dok je majka odmarala, otac ga je podržavao pri prvim nespretnim koracima. Veličanstvena scena završena je koračanjem male antilope prema majci na prvo hranjenje.

Većinu najmlađih stanovnika zoološkog vrta posjetitelji mogu vidjeti u njihovim nastambama. Zoološki uskoro slavi 85 godina od osnutka, ali je tada 27. lipnja 1925. godine imao tek pet životinja. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović na prostoru Labuđeg otoka, današnjeg prvog otoka na Prvom jezeru.

Prerijski psi (Foto: Zoološki vrt grada Zagreba)