Početna Događanja Broadwayska uspješnica donosi osvježenje na kazališnu scenu

Broadwayska uspješnica donosi osvježenje na kazališnu scenu

108
0

Uoči zagrebačke premijere predstave ‘Kraljevstvo moje (Za početnike)’ razgovarali smo s izvršnim producentom Teatra Ludens i glumcem Svenom Šestakom.

Ova broadwayska uspješnica koja donosi osvježenje na kazališnu scenu imat će premijeru 24.07. u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT, a nastala je u koprodukciji teatra Ludens i teatra EXIT.

Uskoro Zagrepčane očekuje premijera predstave ‘Kraljevstvo moje (Za početnike)’. O čemu se radi u predstavi i gdje vas možemo gledati?

Radi se o satiričnoj predstavi prema tekstu Davida Javerbauma u kojoj se bavimo propitivanjem nekih stvari, nekih dogmi, nekih priča i zapisa za koje se možda nikada nismo zapitali jesu li kao takve uopće moguće. Naime, kada upravo tim dogmama suprotstavite zdravu logiku, otvara se jedan veliki prostor za komediju. Prije jaaaaako puno vremena Gospodin nam je ostavio svojevrsne upute, a mi smo ih kroz stoljeća uspjeli preokrenuti, izokrenuti i naravno sebi samima prilagoditi. E sada je On rekao dosta, spustio se među nas i bez posrednika donosi update tih uputa.Predstavu možete pogledati 23. i 24. srpnja ili 26. i 27. kolovoza u Muzeju za umjetnost i obrt u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT.

Izvršni ste producent nezavisnog kazališta Ludens Teatar iz Koprivnice. Kakvo je stanje s kazališnom scenom danas?

Uh, to se zove opširno pitanje, ali nažalost evo odgovor će biti jednostavan. Stanje je loše. Sve ovo s pandemijom pa potresom u Zagrebu udaljilo je publiku od kazališta, a kazalište bez publike jednostavno ne funkcionira. No, kako je kazalište preživjelo kroz posljednjih 3000 godina, preživjet će i ovo. Ljudi su na oprezu, što je svakako i više nego pohvalno, ali mogu iz vlastitog iskustva primijetiti da su i kazališta osigurala sve što je potrebno kako bi publika bila i osjećala se sigurno. Kazalištarci vrlo savjesno i disciplinirano poštuju sve mjere HZJZ i predstave ipak idu. To nam dokazuje i naš mali festival koji se upravo održava, Ljeto u Ludensu, to dokazuju i Ljetne noći Teatra Exit, našeg partnera na ovoj predstavi

Koliko je izazovno raditi i stvarati nezavisnim kazalištima?

Osim što sam izvršni producent Ludens teatra, član sam i ansambla GDK Gavella tako da dobro poznajem kako funkcionira i nezavisno i javno kazalište. Postoje velike razlike, prvenstveno u jačini produkcije, ali u suštini stvari kazalište je kazalište, to je naš poziv i radimo ga iskreno.Najdraža predstava do sada?

Najdraža predstava do sada?

Na to pitanje je apsolutno nemoguće odgovoriti jer svaku ulogu radiš u potpunosti predan, a u tom slučaju ne može postojati nikakav izuzetak.

Što biste savjetovali sebi na početku glumačke karijere?

Stvaraj priliku, ne čekaj ju, podebljaj živce, smanji nerviranje, opusti se i ono najvažnije igraj se; imaš priliku da ti posao bude igra.