Početna Vijesti Politika Branko Grčić otkrio koje grane industrije imaju iznadprosječne dohotke

Branko Grčić otkrio koje grane industrije imaju iznadprosječne dohotke

876
0

Ministar je poručio kako je Hrvatskoj, želi li izaći iz krize te razvijati se, neophodno gospodarstvo utemeljeno na znanju. 

Ministarstvo gospodarstva i Europska komisija organizirali su konferenciju pod nazivom “Pametne specijalizacije”, a s ciljem predstavljanja koncepta pametne specijalizacije u kontekstu Kohezijske politike 2014.-2020.

Tom prigodom je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić poručio kako je Hrvatskoj, želi li izaći iz krize te razvijati se,  neophodno gospodarstvo utemeljeno na znanju.

“Jedino u četiri grane imamo dohodak iznad prosjeka, a to su farmaceutika, telekomunikacije, energetika i bankarski sektor”, rekao je Grčić.

Na konferenciji su uz Grčića sudjelovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te europski povjerenik za regionalnu i urbanu politiku Johannes Hahn.

Hrvatska više nema vremena za gubljenje. Na ulasku je u Europsku uniju i krajnje je vrijeme da pokrene gospodarstvo.  Europski povjerenik za regionalnu i urbanu politiku Johannes Hahn je poručio kako Hrvatska ima izvrsnu priliku specijalizirati se na razvoju ribarstva, a ministar Vrdoljak je dodao: “Hrvatska mora razviti metalurgiju, drvnu industriju, ali i poljoprivredu te prerađivačku industriju. Nemamo više vremena, sve moramo pokrenuti u sljedećih devet mjeseci”.

Pametna specijalizacija podrazumijeva identifikaciju jedinstvenih obilježja i potencijala svake zemlje i regije, uz isticanje konkurentskih prednosti te okupljanje regionalnih dionika i sredstava oko vizije budućnosti utemeljene na izvrsnosti. Ona također uključuje i jačanje regionalnih inovacijskih sustava, povećavanje razmjene znanja te širenje prednosti inovacija kroz cjelokupno regionalno gospodarstvo.

profitiraj.hr